...altyd nijsgjirrich!

Tijdens de Himmeldei onthulling bijen-informatiebord

De kinderen van openbare basisschool De Opstap en christelijke basisschool de Paadwizer trokken vanaf 12.30 uur weer door het dorp voor de jaarlijkse Himmeldei om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen. In Gytsjerk gaan de kinderen de volgende week, op 23 september, op pad.

De kinderen werden voorzien van prikkers en vuilniszakken waarna de trektocht door het dorp kon beginnen. Al gauw werden deze gevuld. Gelukkig vond men dat er niet zoveel afval lag. Misschien komt dit doordat het nu elk jaar georganiseerd wordt maar de container was toch wel snel vol!

Wethouder Rijpstra vertelde over het belang van het opruimen van het afval en dat door scheiding al erg veel hergebruikt wordt. Zij reikte, door It Aventoer van afval gemaakte, sleutelhangers uit aan de kinderen.
Hiermee werd op het plein voor zorg- en dienstencentrum Heemstrastate de campagne Ho! Net yn ‘e Kliko! afgesloten. Doel van deze campagne, die in Oentsjerk, Gytsjerk, Heeg en Eastermar werd gehouden, was om door betere scheiding van afval 25 procent minder restafval in de grijze container te krijgen.

Hierna verrichtte wethouder Rijpstra samen met de schoolkinderen van Oentsjerk de officiële opening van de bijenweide Oentsjerk Zoemt! Samen met kinderen van beide scholen werd een informatiebord onthuld.
Deze bijenweide op de hoek van de Van Haersmasingel en de Rengersweg is een initiatief van de werkgroep Groenkerk in Oentsjerk in samenwerking met de Friese Milieufederatie in het kader van het project Fryslân Zoemt! Bij de bijenweide staan twee bijenhotels van de Paadwizer en De Opstap. Vrijwilligers van bedriuwenpleats It Aventoer helpen mee met het onderhoud van de bijenweide.