...altyd nijsgjirrich!

Na 75 jaar nog altijd waard om te gedenken.

Aan de dodenherdenking op 4 mei is toch, ondanks de coronasituatie, aandacht geschonken door de Oecumenische Werkgroep Trynwâlden.

Bij Heemstra State werd om twee minuten voor acht voor de vlag die halfstok hing, door Janna van der Land – van der Steege, het Taptoe Signaal gespeeld. Dat klonk heel indrukwekkend tussen de muren van de gebouwen. Hierna werden op gepaste afstand  twee minuten stilte in acht genomen.

Daarna werden op het graf van Klaas Rienewerf op het kerkhof van Oentsjerk tulpen gelegd. Hij kwam in de meidagen van 1940 bij de afsluitdijk tijdens de mobilisatie om. Bij dit graf van Klaas Rienewerf las Henk Nijdam een kort gedicht voor. Ook in Gytsjerk werden tulpen gelegd op het graf van Bauke Faber die op zijn schip in Odoorn door kogels van Engelse vliegtuigen in maart 1945 het leven verloor.

En bij het graf en monument van evacué Maria van den Heuij, het meisje dat één van de 70 evacuees was die 22 januari in Gytsjerk arriveerde en een dag later stierf, nog maar enkele maanden oud. De zware reis was haar fataal geworden.

Na 75 jaar nog altijd waard om te gedenken.