...altyd nijsgjirrich!

KUNST IN DE TRYNWALDEN

Kunst in de Trynwâlden Ryptsjerk: BRONZEN LEIKER, Frans Ram

In het gras bij het bruggetje aan de Ryptsjerkervaart is ter hoogte van de kruising IJpeijsingel – Binnendyk in 1986 een markant brons geplaatst van Frans Ram (Schiedam, 1948).
De man op klompen, in lange broek, blouse met lange mouwen en hes en met een pet op, verbeeldt een leiker of hekkelaar, een sloten- of veenbaggeraar die vroeger vaarten uitdiepte in de omgeving van Rijperkerk.

Met geconcentreerde uitdrukking staat hij licht voorover geheld, met zijn linkerbeen voorwaarts en het rechter circa 45 graden buitenwaarts gedraaid. Met zijn beide handen houdt hij bovenhands de steel vast, die over zijn schouder steekt en vanonder uitmondt in een schep die hij diagonaal in de grond steekt, hier een stenen plaat.
Tekst en foto’s Gerhild van Rooij, oorsponkelijk te zien in RTVkanaal30 KUNST IN DE TRYNWALDEN

0 van 0