...altyd nijsgjirrich!

Kunst in de Trynwâlden: BERGING STANIA STATE, ribbeldakpannen (drieluik b)

Nabij het hoofdgebouw Stania State in Oentsjerk, ligt de bijbehorende berging. Vanaf de Rode Singel komend ligt dit Rijksmonument nummer 519583 aan het eind van het grasveld schuin tegenover de kas. De uit rode bakstenen in kruisverband opgemetselde berging rust op een naar voren springende gemetselde zwarte plint. De gevels zijn verfraaid met sierbanden en kruismotieven van gele bakstenen.

Het sprookjesachtige gebouw is deels omgeven door verschillende hoge bomen. Naast de zijgevel met ramen staat een lage rode meidoorn. De takken met bloesems steken fraai af tegen het ruitvormig gedekte zadeldak. De zwarte ribbelpannen waarin het licht heel verschillend reflecteert, vormen een mooi contrast met de witte naalden van op de top van de voor- en achtergevel.

(Foto’s Gerhild van Rooij Berging onder bomen naast Stania State, Rode Meidoorntakken op zwarte ribbeldakpannen)

0 van 0