10:00 Ryptsjerk

De fietstocht Rûntsje troch de Wâlden is dit jaar op zondag 13 juni en 12 september.

De locaties denken genoeg ruimte (coronaproof) te hebben om mensen  een leuke dag te bieden en iedereen kan fietstocht op eigen gelegenheid fietsen. De tocht langs het ‘smûk skaadzjend beamtegrien’ kan ook met een app worden gefietst. Via IZI-travel op eigen mobiele telefoon is de 50 km lange tocht niet alleen gemakkelijk te volgen, maar de app biedt onderweg ook nog interessante informatie over de plek waar je als fietser bent (gratis te downladen).

De tocht kent vijf zogenaamde haltes die met recht pleisterplaatsen worden genoemd, omdat het onderweg een rustpunt kan zijn waar iets kan worden genuttigd. Fietsliefhebbers of geïnteresseerden kunnen één van deze locaties gebruiken als startpunt. Woon je in de omgeving van Kollum dan is theetuin Bloemenparadyske aan het Paradyske 3 in Kollum een mooie plek om te beginnen met thee of koffie met gebak.

Die zelfde voorzieningen zijn er ook bij de Forelpoel in Kollumerzwaag en ook hier kunnen mensen beginnen aan ‘it Rûntsje’. Het zijn twee van de vijf pleisterplaatsen waar gestart kan worden. De andere drie zijn Dagbesteding De Skuorre aan de Rijksstraatweg/Bossingel in Noordbergum en Cadeauwinkel Op ‘e Stâl aan de Voorstraat in Buitenpost.

Zoals gezegd leidt de fietstocht de deelnemers een rondje door de Fryske Wâlden en door de ‘oare Wâlden’ ;het gebied rondom de ‘tsjerkedoarpen’ . Daar bevindt zich de laatste van de vijf pleisterplaatsen; Teetún De Hollen aan de Oosterdijk 16 in Ryptsjerk.

Wie met de IZI-travel app reist kan via de telefoon bij elke halte iets horen over de plek waar wordt gestopt voor koffie of thee.

Ons advies is om wel vroeg te starten zodat je overal lekker de tijd hebt om even te zitten en iets te nuttigen of de locatie te bekijken, je kunt er een dag mee vullen en de mooie Wâlden op de fiets verkennen.

We zien je graag, op 13 juni tussen 10 en 17 uur

Meer informatie staat op de  Facebookpagina Rûntsje troch de Wâlden.