20.00 uur Oentsjerk

De organist Tjeerd v.d. Ploeg werd in 1958 in Stiens geboren en is al geruime tijd in Noord-Holland woonachtig. Dit jaar viert hij zijn 50-jarig organistenjubileum.

Naast zijn werkzaamheden als kerkorganist en dirigent tijdens de ‘s zondagse eredienst is hij actief als concertorganist. Hij concerteerde in vele Europese landen en de VS.
Wegens zijn verdiensten voor de Franse orgelliteratuur werd hem de Zilveren Medaille van de Société Académique, Arts, Sciensces et Lettres’ te Parijs toegekend. In 1986 vertrok Tjeerd v.d. Ploeg met zijn echtgenote naar Purmerend, waar hij 14 jaar lang als organist gewerkt heeft. In 2022 volgde een benoeming als organist van de St.-Christoforuskerk in Schagen.

Bijzonder is dat Tjeerd van der Ploeg een connectie heeft met de Trynwâlden.
Vanaf 1966 tot 1972 woonde hij met zijn ouders en twee zussen in Oentsjerk. Tjeerd van der Ploeg herinnert zich nog het oude Van Oekelen-orgel in de Ontmoetingskerk. En ook de ingebruikname van het huidige Flentrop-orgel (1970). Toen hij eens na een kerkdienst het orgel mocht bespelen, was dat als een blikseminslag! Zijn roeping was geboren: organist worden.
Op zaterdag 28 oktober geeft Tjeerd van der Ploeg een concert in de Ontmoetingskerk op het orgel uit zijn jeugd, een instrument waaraan hij altijd goede herinneringen heeft bewaard. Hij zal werken spelen van Dietrich Buxtehude, Johann Sebastian Bach, Josef Rheinberger, Jehan Alain en Jean Langlais.
Op 28 oktober begint het concert om 20.00 uur en de toegang is vrij. Na afloop is er een collecte.

 

 

foto