Verslag van de Algemene Leden Vergadering Mûnein/Readtsjerk in “ De Mounestien” te Mûnein d.d. 8 april 2016. Aanwezig 29 leden. Gasten: Dhr. B Knossen namens het CDA Tytsjerksteradiel, dhr. R. Dijk namens de FNP Tytsjerksteradiel, Sandra Monsma van dorpenteam Tytsjerksteradiel, Mardjantie Kneefel, opbouwwerker van Kearn Tytsjerksteradiel, en Marion van Everdink, dorpencoördinator Dantumadiel. Opening […]
Verslag van de Algemene Leden Vergadering Mûnein/Readtsjerk in “ De Mounestien” te Mûnein d.d. 8 april 2016. Aanwezig 29 leden.
Gasten: Dhr. B Knossen namens het CDA Tytsjerksteradiel, dhr. R. Dijk namens de FNP Tytsjerksteradiel, Sandra Monsma van dorpenteam Tytsjerksteradiel, Mardjantie Kneefel, opbouwwerker van Kearn Tytsjerksteradiel, en Marion van Everdink, dorpencoördinator Dantumadiel.
Doede Santema, voorzitter, opent de vergadering en heet met name de gasten welkom.
Voorstel om de financiën voor de pauze te behandelen. Verder krijgen de twee medewerkers van KEARN als eerste het woord om zichzelf voor te stellen en een toelichting te geven op hun rol en functie in ons dorp.
Sandra Monsma:
Zij is voor Mûnein de contactpersoon vanuit de dorpenteams. Bij haar kun je terecht voor alle vragen rondom, wonen, welzijn, zorg en werk. Zijn er vragen bij bewoners over hulp in de huishouding, omgaan met een beperking, eenzaamheid, dagbesteding of ondersteuning bij financiën, dan kan er contact met Sandra worden opgenomen. Zij kijkt eerst wat iemand zelf kan, vervolgens wordt er gekeken, welke hulp of steun er vanuit de omgeving (familie, buren, vrienden) mogelijk is en wat een vrijwilliger evt. kan oppakken. Lukt dat niet of is de vraag te groot of ingewikkeld dan wordt er door haar professionele hulp ingeschakeld. De medewerkers van het dorpenteam zijn er voor alle inwoners van 18-100 jaar.
Sandra is te bereiken via mail: smonsma@dorpenteamtdiel.nl of telefonisch: 0511-460 836
Mardjantie Kneefel:
Zij is voor Mûnein de contactpersoon als het gaat om leefbaarheid, zoals armoede, activiteiten voor jongeren, eenzaamheid, buurtbemiddeling bij conflicten, enz. Als er signalen vanuit ons dorp komen over de leefbaarheid, kan zij samen met collega’s ook deur aan deur gaan, om te inventariseren wat er speelt. Denk aan bv. overlast, drugsgebruik, burenconflicten, enz. Zij werkt nauw samen met het dorpenteam, de buurtagent, woningcorporatie en de afdeling handhaving van de gemeente.
Verder is er de mogelijkheid van mantelzorgondersteuning en KEARN heeft een vrijwilligerscentrale, waar vraag naar en aanbod van vrijwilligerswerk wordt geregeld.
Voor jongeren en hun ouders is er een apart jeugdteam. Daar kunnen ouders bv. terecht met opvoedvragen, omgaan met hun puberkind, enz. Sietske Bos is de contactpersoon van dit jeugdteam.
Mardjantie is te bereiken via mail: mardjantie.kneefel@kearn.nl of telefonisch: 06-3001 0269
Sietske Bos is te bereiken via mail: sbos@jeugdteamtd.nl of telefonisch: 06- 4615 7140
Het verslag wordt door Tseard van der Kooi voorgelezen. Er zijn geen vragen of opmerkingen over het verslag
Tseard van der Kooi leest het jaarverslag voor: er zijn geen op- en aanmerkingen of vragen.
Wiebe Taekema is contactpersoon. Hij geeft zelf aan twee linkerhanden te hebben. Daarvoor worden Frank en de bewoners van het Thomashuis ingevlogen. Zij hebben twee rechterhanden. Een mooie combinatie. Lucas Reinds zorgde voor de kwartaalverantwoording over de staat van de speeltoestellen. Dit heeft Wiebe nu overgenomen.
Er komt een trimbaan, waarvoor 5 toestellen zijn aangeschaft. Wilma van Unen, Lucas Reinds en Frank Eerenvelt hebben dit opgepakt. Binnenkort volgt een zaterdag, waarop de toestellen worden geplaatst met behulp van een aantal vrijwilligers. De trimbaan is gefinancierd door het Iepen Mienskips Fûns.
Doede schets ook nu het afgelopen traject. De enquête die in alle dorpen in de Trynwâlden is uitgezet heeft een betrouwbaar en representatief resultaat opgeleverd. Belangrijkste conclusies hieruit zijn:
Mede op basis van de enquête ligt er nu een concept waarbij wordt uitgegaan van zgn. gearwurkingsskoallen. Twee grote in Gytsjerk en Oentsjerk, beide ongeveer 180 leerlingen en twee kleine in Aldtsjerk en Mûnein. Elke school met mogelijk een ander onderwijsconcept. Ouders in de Trynwâlden kunnen dan kiezen voor een grote of kleine school, voor een bepaald onderwijsconcept, voor een school in eigen dorp, enz. Ook nu zie je in sommige gevallen al een keuze voor een andere school dan die in eigen dorp.
Dit betekent voor Mûnein mogelijk dat de school voorlopig kan blijven, tenzij de norm van minimaal 23 leerlingen wordt opgeschroefd.
Volgende stap is dat de wethouder 12 mei wordt ingelicht en dat het voorstel daarna naar de raad gaat. Dat zal voor de raadsverkiezingen niet meer lukken. Vandaar dat de Dorpsbelangen gaan lobbyen bij de verschillende partijen om het voorstel in het partijprogramma’s te krijgen.
Wat is er allemaal gebeurd:
Het hele plan voor havenuitbreiding en uitdiepen van de weg er naar toe lijkt te stranden op de duiker in de Ottemaweg. Ophogen van die duiker zou € 175.000,- kosten.
Wiebe Meijer geeft toelichting.
Er wordt opgemerkt dat er op de Mounewei en de K.Rienewerfstrjitte, maar ook op de Dr. Kijlstraweg soms erg hard wordt gereden. Het is aan de wijkagent om hier meer controle uit te oefenen. Een bekeuring kan ook helpen. Misschien is een drempel op de Mounewei te overwegen.
Anneke Groen is vertegenwoordiger vanuit Dorpsbelang in een werkgroep samen met de andere dorpen in de Trynwâlden. Iedereen wil wel, er zijn wel ideeën, maar concreet wordt het niet. Totdat een ondernemer uit Ryptsjerk aangaf dat hij het wil oppakken. De gemeente heeft een bijeenkomst georganiseerd en heeft een faciliterende en coördinerende rol. Dhr. Knossen vraagt of deze rol wordt opgepakt. Dorpsbelang is hier wel tevreden mee. Vanuit de het project “Frysk fan ûnderen op”, is de suggestie gekomen om iets met Fryske gedichten te doen over een bekende persoon uit het dorp. De naam lytse Sjoerd wordt hier genoemd. Anneke en Wies pakken dit verder op.
Wiebe Meijer geeft een toelichting op de nominatie Warbere Mouners. En vervolgens een schets van de persoon die hiervoor in aanmerking komt en vooral zijn inzet voor Mûnein/Readtsjerk. Piet de Vries is de uitverkorene, vanwege zijn jarenlange inzet in o.a. de redactie van de dorpskrant. Hij is mede-initiator geweest en nog steeds als eindredacteur actief. Daarnaast heeft Piet zich op allerlei andere manier ook ingezet voor de dorpen. Zijn vrouw Anneke mag een dinerbon van Staniastate, een bos bloemen en een blijvend aandenken, een zilveren molentje in de vorm van een speldje met inscriptie van het jaartal, in ontvangst nemen.
Er volgt een toelichting op de financiën, naar aanleiding van vragen. Wilma Wevers en Eelkje v.d. Zwaag hebben als kascommissie alles goed bevonden. Tevens zijn door hen de financiën van de dorpskrant bekeken. Ankie Galama is penningmeester van de dorpskrant.
Voor Dorpsbelang is dat Margriet Sirag. Haar wordt decharge verleend.
Voor volgend jaar zitten Wilma Wevers en Hedzer de Jong in de kascommissie. Doede van de Meer is reserve.
De website wordt beheerd door Geert Knobbe en Hans Dijkstra. Foto’s, berichten, nieuws mag naar hen toegestuurd worden. Over de nieuwe website is niet iedereen enthousiast. De oude was duidelijker. Daar waren gelijk foto’s te zien met onderschrift. Nu moet er met knoppen worden gewerkt.
Enkele verbetersuggesties: de knop ‘mear witte’ of ‘lees verder’ zou groter en duidelijker kunnen om de lezers uit te nodigen verder te lezen of te kijken. Een andere suggestie is werken met pictogrammen.
Tseard van de Kooi is aftredend en niet herkiesbaar. Hij wordt bedankt voor zijn inzet in het bestuur. Zelf geeft hij aan dat het een prettig bestuur is om in te werken en dat er een goede taakverdeling is. Iedereen doet wat. Hij ontvangt een bos bloemen als dank voor zijn inzet.
Anne Boskma zal hem in het bestuur opvolgen. Anne van harte welkom.
April 2016
Ankie Galama