...altyd nijsgjirrich!

Sabearre speelt een tragisch/komedisch toneelstuk; Wa fan ‘e twa?

Voorpret; Het is iedere keer weer dikke pret, vooraf, bij Sabearre. Onder de regie van Anneke Hogeveen komt er steeds weer een kleurrijk geheel op de planken.

Dit jaar hebben we toneel spelers op het water gespot, er werd duidelijk een scene opgenomen. Wat een pret had de ploeg! Ook in Aldtsjerk weer er een delegatie van de ploeg gespot. Rennend achter de bus aan en hem toch niet nemen. Nog eens een keer en dan de andere bus,…. Het was prachtig weer en dus kon het shot niet meer stuk. Repeteren in ’t Wapen fan Fryslan en Pro Rege.

Op door de weekse avonden en op zondagmiddag. Ook een feestje om mee te maken. De spelers hebben dan de toneel kostuums al aan, maar zijn niet geschminkt en gekapt en dat ziet er tegen een decor dat nog afgebouwd moet geestig uit. Hier zie je dat het toneelspelers zijn. Ze kunnen enorm improviseren.

Onder de regie van Anneke word er gezongen, gelopen, gepraat, gelachen, gezweet en gezwoegd. Er word verzonnen hoe het nog smeuïger kan, een ander loopje, trapje of een ander toneel.
Petje af wanneer je in 1 toneelstuk op 6 podia kunt spelen !!

Mamma Mia een bekende film, maar toneel is toneel en daarvoor moet je ernaar toe geweest zijn om te zien dat het dan iets totaal eigens word. Wie niet is geweest heeft weer wat moois gemist. Liedjes van Stef Bos, Abba en Claudia De Breij in het frysk is een uitdaging om te performen.
Hier moet de naam van Stessie Stormer even hardop genoemd worden. Loepzuiver zong ze haar lied alleen op dat grote podium. (het publiek noemde haar natuur talent; ”Première.”)

Tijdens zo`n repetitie op een door de weekse zondagmiddag zie je hoe belangrijk de rol van de souffleuse is. Alice was hier dit jaar, verantwoordelijk voor. En ook het bestuur heeft het druk; In de pauzes overleg en afstrepen wat al geregeld is. Geen enkele club kan zonder bestuur. Fijn dat er nog enthousiaste mensen zijn die dit op zich nemen.

Ook de donateurskaarten moeten elk jaar weer uitgeschreven worden en bij de donateurs langs. Daarmee is het bestuur en vrijwilligers ook altijd weer een paar avonden zoet.
De middenstand die elk jaar weer gul cadeaus schenkt voor de loterij mogen ook eens in het zonnetje. Hartelijk dank!

Het toneelstuk is om van te smullen, lekker veel actie, muziek en afwisseling. Overal word er gespeeld en dat met mooie muziek eronder. Maar er is ook ruimte voor verdieping.
Het verhaal speelt in de jaren van de seksuele revolutie. De baby boom. Jonge mensen die niet meer de mening van ouders zonder meer overnemen. Het publiek word er heerlijk meegenomen doordat er in de zaal ook een podium is en een catwalk.

Zaterdag avond; De zaal is uit verkocht en er is ruim 100 man publiek. Ook zijn er in ieder geval twee andere toneel verenigingen komen kijken. Van hen hoorde ik zeer positieve reacties. Vooral het lef om zoveel te zingen vonden ze prachtig. En het ging geweldig. De souffleuse hebben we niet gezien of gehoord. Het tempo lag hoog en er waren veel kleuren sfeer en muziek. Sabearre jullie hebben weer wat prachtigs neer gezet. Inhoudelijk ga ik niets erover vertellen. Iedereen die het gezien heeft weet het zelf wel. En wie niet is geweest,… jammer, volgende keer komen hoor!

Plaats; Pro Rege, 17 en 18 maart 25 en zondagmiddag 26 maart.