...altyd nijsgjirrich!

4 mei Dodenherdenking

Op 4 mei organiseerde de Oecumenische Werkgroep Trynwâlden de jaarlijkse herdenking van de gevallenen van de 2e wereldoorlog. Zo'n 60 bezoekers kwamen naar de Mariakerk in Oentsjerk.

In deze bijeenkomst met muziek door een ensemble van de Bazuin werd o.a. een toespraak door wethouder Houkje Rijpstra gehouden waarin zij de opvang van hongerigen in de oorlog en na de oorlog memoreerde. Zij werden opgevangen door veel mensen die het zelf ook niet ruim hadden maar het voor de medemens deden. Zij trok dit door naar de tegenwoordige tijd waar ook veel vluchtelingen opgevangen moeten worden.
Tjeerd van der Kooi vertelde over zijn familie uit Marum, gefusileerd in Trimunt. En er was een gesprekje met Sim Dorrepaal over Klaas Rienewerf die op het kerkhof van Oentsjerk begraven ligt. Na gedichten en het Wilhelmus werden twee minuten stilte in acht genoemen. Hierna werden in een korte rondgang bloemen gelegd bij het graf van Klaas Rienewerf, die als soldaat in de begin dagen van de oorlog bij de Afsluitdijk is omgekomen.
De Werkgroep heeft aansluitend bloemen in Gytsjerk bij het monumentje van twee hier in de Trynwâlden overleden jonge meisjes en bij het graf van Bauke Faber gelegd.