...altyd nijsgjirrich!

Onthulling gedenksteen Lytse Sjoerd

Zaterdag 6 mei werd de gedenksteen voor “ceremoniemeester ” Lytse Sjoerd onthuld bij de haven van Mûnein.

De gedenksteen bestaat uit een plaquette geplaatst op de zwerfkei bij de haven van Mûnein. Op de plaquette staat zijn naam en de eerste regels van zijn dorpslied over Mûnein. Het initiatief is afkomstig van wurkgroep Taal Tytsjerksteradiel, met als doel om alle dorpen binnen de gemeente Tytsjerksteradiel een eigen dorpslied te geven.

Voor de onthulling werd in dorpscafé it Mounehoekje een opname van Lytse Sjoerd als “âlde Gepke” afgespeeld. Anneke Jansma van wurkgroep Taal Tytsjerksteradiel presenteerde het boekje over Sjoerd de Vries, die alle dorpsbewoners thuisbezorgd krijgen. Daarna werd de plaquette op de steen officieel onthuld door twee kleinkinderen van Sjoerd de Vries. Het hele dorpslied werd uiteraard ook voorgedragen door Anneke en bij de laatste regel gingen alle voetjes even van de vloer.

Doarpsfers Mûnein:

Yn’e Mûnein sa wurdt der sein
Dêr is wille fan ’t begjin oant oan de ein
Dêr is wille en fertier, mei men graach in potsjes bier
En dan gean al gau de fuotsjes fan de flier

 

Omrop Fryslân deed ook verslag van de onthulling, inclusief een interview met de twee kleinkinderen van Sjoerd de Vries en Anneke Jansma van wurkgroep Taal Tytsjerksteradiel.