...altyd nijsgjirrich!

SDE+ subsidie voor groot zonnedak Trynwâlden

Enerzjy Koöperaasje Trynergie heeft afgelopen week de belangrijke SDE+ subsidie toegekend gekregen. Daarmee gaat Trynergie vóór de zomer van 2018 een groot zonnedak in de Trynwâlden realiseren.

De zonnestroomcentrale is gepland op het dak van loonbedrijf Jelle Bijlsma in Gytsjerk. De ruim 4.000 panelen zullen ongeveer 1,5 MW per jaar opwekken, goed voor zo’n 450 huishoudens. Daarmee zorgt Trynergie voor haar eerste eigen energiebron. Een belangrijke stap om de regio Trynwâlden te verduurzamen. De stroom zal verkocht worden aan een duurzame energieleverancier.

Energiecoöperaties die hernieuwbare energie gaan produceren kunnen gebruik maken van de subsidieregeling SDE+. Omdat dergelijke grote zonnedaken nog niet kunnen concurreren met goedkope kolenstroom heeft de Rijksoverheid hier een subsidieregeling voor ingesteld. Met de SDE+ stimuleert het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van grootschalige duurzame energievoorziening in Nederland. De SDE+ vergoedt het verschil tussen de kostprijs van grijze stroom en duurzaam opgewekte stroom. Voor het Trynwâldster zonnedak wordt de subsidie uitgekeerd voor een periode van 15 jaar.

Naast dit zonnedak ontwikkelt Trynergie zeven zonnedaken voor collectieve opwek binnen de postcoderoosregeling. Op zeven Trynwâldster bedrijfsdaken worden op elk ongeveer 200 panelen geplaatst. Aan het project Zeven Trynwâldster zonnedaken kunnen particulieren, bedrijven en maatschappelijke organisaties meedoen die geen panelen op hun eigen dak kunnen of willen plaatsen. Zij krijgen dan gedurende 15 jaar hun energiebelasting terug.