...altyd nijsgjirrich!

Nostalgische lezing: Vrouw, vrijster, op koek in Aldtsjerk

De nostalgische cultureel erfgoed lezing 'Vrijster en vrouw op Kermiskoek, speculaas en taai' is deel van de activiteiten rond Internationale Vrouwendag. De lezing is op woensdag 7 maart van 15 tot 16 uur te horen in GBV Galerie Bloemrijk Vertrouwen, Van Sminiaweg 70, in Aldtsjerk. De entree is deze keer een vrijwillige bijdrage om de lezing voor iedereen toegankelijk te maken.

LEZING      Woensdag 7 maart 2018, 15.00 tot 16.00 uur
Spreker      Gerhild van Rooij, cultuurpublicist (gerhildtvr@cs.com)
www.GBV-artgallery.nl, gbvexposities@gmail.com
GBV            Van Sminiaweg 70, Aldtsjerk
Opgave      058-2561176; gratis, vrije bijdrage

Cultuurpublicist Gerhild Van Rooij belicht, omringd door kunst van Vrouw op drift,  de traditionele, rijkversierde kleding van de vrouwfiguren op diverse koeken. De kleding verwijst naar verschillende tijdsperioden evenals de attributen en hun symbolische betekenis. De officiële naam voor de oude nog uit hout gestoken bakvorm is een prent, maar ze zijn beter bekend onder de naam koek-, taai- of speculaasplank. Speculaasjes zijn er tegenwoordig het hele jaar en op de afbeeldingen vind je nog steeds traditioneel geklede vrouwen. De oude en nieuwe prenten vormen een beeldverhaal over liefde, rijkdom, feestdagen, de kermis en gebruiken van onze verre voorouders.

Opgave voor bijwonen via 058-2561176 of mail naar gbvexposities@gmail.com

Ter informatie: Gerhild van Rooij publiceerde in magazines, vakbladen, musea- en andere uitgaven meer dan 500 beschouwingen en recensies over kunst, cultuur en erfgoed en ze schreef onder meer drie monografieën over drie verschillende kunstenaars. Zij wordt regelmatig gevraagd als gastspreker en opende 24 februari jl. voor Cultbee het Loman 100 jaar met een lezing.