...altyd nijsgjirrich!
Tûk - Elektrische deelauto Trynwâlden

Presentatie Tûk: de elektrische deelauto voor de Trynwâlden

Op zaterdag 21 april was het zover: toen gingen Gytsjerk en Oentsjerk los met een uniek deelauto-project: Tûk.

Tûk is een elektrische auto voor de lokale gemeenschap, die door de inwoners van de Trynwâlden tegen een zeer aantrekkelijk tarief een dag of dagdeel gebruikt kan worden. Het idee daarbij is simpel. Tûk komt centraal in Gytsjerk en Oentsjerk bij een laadpaal te staan. Reserveren en betalen van de auto kan via een app en de website www.tukauto.frl, waarop ook kan worden bekeken of de auto vrij is.

Waarom een deelauto?

Veel mensen willen graag wat doen aan de klimaatverandering. Minder gebruik maken van vervuilende auto’s helpt daar enorm bij. Het aanschaffen van een elektrische auto is echter voor lang niet iedereen een optie. Door een elektrische auto te delen kunnen we samen zorgen voor milieuwinst en minder blik voor de deur. Ook is een deelauto handig voor mensen die nu nog een (tweede) auto hebben, maar vanwege de hoge kosten of het weinige gebruik eigenlijk wel af willen van hun ‘boodschappenwagen’. Ook willen we mensen via Tûk graag laten kennismaken met het rijden in een elektrische auto. Tûk past kortom helemaal in de trend van de deeleconomie!

Bijzonder concept

Tûk is een bijzondere samenwerking tussen de dorpsbelangen van Gytsjerk en Oentsjerk, de duurzaamheidswerkgroep Groenkerk, autobedrijf Auto Olijnsma, internetbureau Basticom en Fraai reclame & ontwerp. Een publiek-private samenwerking dus, waarbij we gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor een duurzame toekomst. In de praktijk betekent de samenwerking dat Auto Olijnsma de elektrische auto(‘s) beschikbaar stelt aan de gemeenschap, en op zijn beurt de auto zelf kan inzetten als leenwagen, zolang deze tenminste niet door iemand is gereserveerd. Bij succes willen we meer auto’s gaan inzetten en het project verder uitbreiden in de andere dorpen van de Trynwâlden. Trynergie – de lokale energiecoöperatie van de Trynwâlden – zal de (groene) stroom leveren aan Tûk. Eén of meerdere laadpalen worden beschikbaar gesteld door de gemeente Tytsjerksteradiel.

Proefrit en prijsvraag

Op zaterdag 21 april kon iedereen bij Auto Olijnsma (tegenover de Albert Heijn) in Gytsjerk kennismaken met Tûk en (gratis) een proefritje maken in een elektrische auto. Bezoekers kunnen ook meedoen aan een prijsvraag. Wie de leukste slogan bedenkt voor de deelauto van Tûk, mag gratis een week lang gebruik maken van een elektrische auto en meerijden tijdens de parade van de Elfwegentocht op 14 juli. De prijswinnaar zal bekend worden gemaakt tijdens Tryn’s Rock op 2 juni 2018 in Gytsjerk.