...altyd nijsgjirrich!

Holocaust herdenking

Meer dan 100 mensen herdachten in Gytsjerk de bevrijding van kamp Auschwitz in Polen op 27 januari 2020, precies 75 jaar geleden.

Woensdag werd aan het monument aandacht besteed door schoolkinderen en maandag was de officiele herdenking om 19.00 uur. Het werd een indrukwekkende herdenking met muziek van de Bazuin en o.a. toespraken van burgemeester Gebben, Geert van Tuinen namens de familie Olijnsma en door Bram Houtkruier die in de oorlog ondergedoken was in Oentsjerk. Van Tuinen vertelde over Frans Wagner die als vluchteling uit Duitsland smidsknecht geworden was bij smid Olijnsma in Gytsjerk. Hij werd in 1942 opgepakt en in september van dat jaar in Auschwitz vermoord, 22 jaar nog maar….
Na de plechtigheid kon er een steentje bij het monument gelegd worden door de aanwezigen. Zo komen er 104000 lichtgevend steentjes, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland. De stenen lichten om de paar seconden op als een ademhaling, het leven dat nu nog van velen gemist wordt.
Van 28 januari tot 2 februari is het monument te zien bij het gemeentehuis in Burgum.