...altyd nijsgjirrich!

Oud-Gytsjerker Rob Roukema (Workum, 1.10.1950 – Dokkum, 23.4.2020)

Rob Roukema overleed op 23 april in Dokkum en is op 29 april in besloten kring begraven. Rob was zeer veelzijdig, Als Friese persfotograaf won hij een bronzen camera en zijn zaak FOTO MARO naast de toenmalige Vivo-supermarkt in Gytsjerk was een begrip dankzij zijn spraakmakende, artistieke fotoportretten.

Daarnaast was hij een in Japan opgeleide karatedocent, actief in de paardensport, bekende sportmasseur en een in Frankrijk opgeleide make-upartiest. Als acteur-gitarist/basgitarist en kunstenaar trad hij in meerdere landen op. Hij werkte met o.a. Herman van Veen en Ramses Shaffy en speelde bij Totheater (uit Aldtsjerk) o.a. in Heijermans Feest en Commedia dell’arte.
In zijn atelier in Frankrijk maakte hij in opdracht bronzen beelden voor de openbare ruimte en schilderijen. Roukema exposeerde in de periode 2008-2020 in Galerie Bloemrijk Vertrouwen (Aldtsjerk) bronzen mensfiguren, Japanse kalligrafie op stenen, abstracte en anekdotische glasobjecten, schilderijen in olieverf, acryl of gemengde techniek met imaginaire en geabstraheerde realistisch landschappen, of een enkel mensfiguur en zijn fotoportretten van straatmuzikanten. Hij was een kleurrijk figuur en een geweldige collega.

(Foto’s Gerhild van Rooij: acrylverfschilderij op canvas Ramses, Rob met Frans diploma, make-upartiest en met links zijn bronzen bassist)