...altyd nijsgjirrich!

KUNST IN DE TRYNWALDEN: DE FLAAKSRÛPELDERS

DE FLAAKSRÛPELDERS van Gosse Dam (deel 6) Op het plein met Kroningslinde, klok en voormalige supermarkt bij de Dr. Kijlstrawei - Jelte Binneswei staan De Flaaksrûpelders van Gosse Dam (Buitenpost,1950).

Het kunstwerk verbeeldt twee vlasrepelaars aan het werk als symbool voor de vlasindustrie uit eind negentiende en begin twintigste eeuw in Mûnein.
Het beeld en is op 24 maart 1990 onthuld door de toenmalig wethouder van Tytsjerksteradiel, Albert Sibma en een getuige van de vlasverwerking in Mûnein, Pieter de Roos. Op de zijkant van het monumentale werk van Franse kalksteen staat het monogram GD (Gosse Dam). Dit kunstwerk is in opdracht gemaakt voor de dorpsverfraaiende regeling van de gemeente Tytsjerksteradiel. Het ooit witte beeld stond oorspronkelijk op een bijpassende strakke lichte sokkel op het gras, later plaatste de gemeente het op een uit rode bakstenen gemetselde sokkel en ondergrond.

Kunst in De Trynwâlden, tekst en foto’s Gerhild van Rooij

0 van 0