...altyd nijsgjirrich!

Kunst in de Trynwâlden : OUDE MOLENSTEEN BIJ DE MOUNESTIEN

Aan de Molenweg 2, hangt op de gevel van het dorpshuis van Mûnein een donker bord in een halve maanvorm met daarop in witte uitgesneden letters de naam ‘de Mounestiene’.

Op een bakstenen verhoging tegen de gevel is een molensteen geplaatst. De ronding daarvan past bij de ronding van het naambordje erboven. Naast de entreedeur staat op een grijze gevelsteen in het Fries dat Aukje de Vries-Schaafsma uit Mûnein op 24-8-1983 de eerste steen van het dorpshuis heeft gelegd. Die steen is veel jonger dan de donkere, zes strekkende bakstenen brede, molensteen. De gebruikssporen van het malen en fijnwrijven vormen een abstracte grafische tekening op de halve, waaiervormige molensteen. Dit monumentje herinnert aan het oorspronkelijke buurtschap Molenend of Moleneind onder Oentsjerk. In 1948 ontstond daaruit het huidige dorp Molenend, met nu de officiële Friese naam Mûnein. Het dorp hoort sinds 1953 officieel bij de Trynwâlden.

Tekst en foto’s Gerhild van Rooij