...altyd nijsgjirrich!

Luidklok ANNA gegoten

Op dinsdagavond 24 augustus ’21 is het bestuur van de Stichting Behoud Monumenten in de gemeente Tytsjerksteradiel samen met een aantal betrokkenen door Simon Laudy van de klokkengieterij Reiderland te Finsterwolde uitgenodigd om het gieten van de luidklok mee te maken.

Nadat de binnenmantel voorzien was van de zogenaamde valse klok en aansluitend de buitenmantel gemaakt was, werd de valse klok verwijderd en kon de ruimte van de valse klok gevuld worden met vloeibaar brons. Een legering van koper en tin.

Op het moment dat het brons zo heet was dat het gegoten kon worden is het roodgloeiende brons met veel geknetter in de gietmal gegoten en is de aanvullende luidklok voor de Mariakerk te Oentsjerk ontstaan. Naast de bestaande luidklok uit 1493 welke Maria is genoemd zal binnenkort de nieuwe klok worden aangebracht met de naam Anna. De nieuwe klok, wat naam betreft, als moeder van de bestaande klok volgens het pro-evangelie van Jacobus.

Na het afkoelen en het verwijderen van de buiten- en binnenmantel op 26 augustus is de klok beoordeeld op de kwaliteit van onder meer vorm en klank met als conclusie uitstekend geslaagd.

Na de montage eind september en het aanpassen van de luidassen, van vallend naar vliegend, heeft Oentsjerk straks weer een geluid van hersteld historische en muzikale waarde, waarvoor de stichting de sponsoren zeer dankbaar is.

Klik op onderstaande foto voor een grotere. (Vooral de laatste (19) van de klok)