...altyd nijsgjirrich!

Nieuwsbrief vliegbasis Leeuwarden – september 2021

OEFENING FALCON LEAP 2021 MARNEWAARD, LIVE BOMMEN OEFENING VLIEHORS RANGE, CLOSE AIR SUPPORT OEFENEN MARNEWAARD en EINDOEFENING WEAPONS INSTRUCTOR COURSE

OEFENING FALCON LEAP 2021 MARNEWAARD

Van 6 tot en met 17 september wordt vanaf Vliegbasis Eindhoven de oefening Falcon Leap gehouden. Aansluitend aan de oefening stijgen op 18 september vanaf de vliegbasis vliegtuigen op die deelnemen aan de herdenking van Operatie Market Garden. Oefening Falcon Leap wordt georganiseerd door 11 LMB van de Koninklijke Landmacht, het 336 squadron verzorgt samen met internationale deelnemers het transport door de lucht.

Oefening Falcon Leap duurt twee weken en is te verdelen in twee grote onderdelen, namelijk het droppen van vracht (CDS drops) en het droppen van parachutisten. Boven militair oefenterrein de Marnewaard worden beide onderdelen beoefend. Op dinsdag 7 en woensdag 8 september vinden de vluchten plaats tussen 10:00 tot 12:00, 14:00 tot 16:00 en 18:00 tot 20:00 uur. Op maandag 13 september wordt er tussen 0900 en 1800 uur gevlogen boven de Marnewaard.

Naast de vluchten boven de Marnewaard wordt er tijdens oefening Falcon Leap ook gevlogen boven Houtdorperveld, Deelen, Heteren, Ginkel, Renkum en Hechtelse Heide in België.

OEFENING BOMMEN AFWERPEN VLIEHORS RANGE

Jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht en Belgische luchtmacht oefenen in week 38 op de Vliehors Range op Vlieland in het afwerpen van bommen.
De vluchten vinden plaats van maandag 20 september 12:00 uur tot vrijdag 24 september 11:00 uur. Er wordt geoefend met bommen met explosieve lading van het type GBU-12 en MK-82 (beide 500 ponders).Vliegers trainen dagelijks om hun vaardigheden op peil te houden. Het afwerpen van bommen is één van deze vaardigheden.

CLOSE AIR SUPPORT OEFENING MARNEWAARD

Van 21 september tot en met 23 september ondersteunen gevechtsvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht en een civiel vliegtuig een Close Air Support oefening van collega’s van de Koninklijke Landmacht boven militair oefenterrein de Marnewaard.

De oefening is nodig om de doelaanwijzers op de grond, de zogeheten Joint Terminal Attack Controllers (JTAC), op te leiden en op het vereiste niveau te houden. Meer informatie over vliegbewegingen vindt u  hier: https://www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen

 EINDOEFENING WEAPONS INSTRUCTOR COURSE

Van maandag 27 september tot en met vrijdag 8 oktober vindt de eindoefening van de Weapons Instructor Course 2021 plaats. Daarmee begint het einde van de WIC in zicht te komen. Tijdens de twee weken durende ‘End Ex’ is de intensiteit van de vliegbewegingen het hoogst, zoals ook op de infographic te zien is. Er wordt gestart en geland tussen 0800 en 1700 uur.