...altyd nijsgjirrich!

Nieuws van de vliegbasis – dec.’21 / jan.’22

Het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) onderzoekt de mogelijkheden om de geluidsbelasting van de F-35 op Vliegbasis Leeuwarden terug te brengen. Dat gebeurt op verzoek van de commandant van de vliegbasis, kolonel Henk Doorten.

Omwonenden ondervinden veel hinder door de vliegoperaties van het jachtvliegtuig. Dat blijkt uit gesprekken met hen en met de AuditCommissie van het Permanent Geluidsmeetnet, in deze rol de belangenhartiger van de omwonenden. Vooral bij de start en landing van het toestel is het geluid hinderlijk.
Doorten: “We kunnen het geluid niet wegnemen, maar we kunnen wel onderzoeken hoe we de hinder omlaag kunnen brengen. Daarmee hoop ik de balans tussen onze vliegbewegingen en de leefbaarheid in de omgeving te herstellen.” Voor meer info: lees hier verder

Avondvliegen
Vanaf maandag 10 januari 2022 gaan de gevechtsvliegtuigen van vliegbasis Leeuwarden in de avonduren vliegen. In de weken 2, 3, 6, 7 en 8 wordt er van maandag tot en met donderdag gevlogen tot uiterlijk 22.30 uur. Op vrijdag vinden de vluchten alleen overdag plaats.

Het avondvliegen is voor de F-35 net zo noodzakelijk als voor de F-16 én ook vergelijkbaar. In de avond werken en vliegen is voor al het personeel fysiek, lichamelijk en geestelijk een andere ervaring en belasting dan wanneer er tijdens kantooruren overdag geoefend wordt. Bovendien hebben we ervaren dat inzet tijdens missies veelal in de avond en nacht uitgevoerd worden. Om goed voorbereid te zijn op deze taak moet thuis dan ook in met duisternis geoefend worden.

Nachtzichtapparatuur
Speciaal voor het vliegen bij duisternis heeft de vlieger de beschikking over sensoren en geavanceerde nachtzichtapparatuur, de zogenaamde Night Vision Goggles (NVG). Daar waar de NVG voor de F-16 nog apart op de helm gemonteerd moet worden is deze nu volledig geïntegreerd in de F-35 helm. De beelden worden in dit geval geprojecteerd op de visor in de helm. De vlieger kan met de NVG alles rondom het vliegtuig zien, zowel op de grond als in de lucht.

Oefengebied
Het vliegen vindt veelal plaats boven zee, maar het is ook noodzakelijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant.

Informatie
Wilt u meer weten over vliegbewegingen? Kijk dan op luchtmacht.nl/vliegbewegingen. Heeft u een vraag of ervaart u hinder van de vluchten dan kunt u dit kenbaar maken via luchtmacht.nl/geluidshinder.

Bommen op de Vliehors
Jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht oefenen in week 4 op de Vliehors Range op Vlieland in het afwerpen van bommen.
De vluchten vinden plaats van maandag 24 januari tot en met vrijdag 28 januari. Er wordt geoefend met bommen met explosieve lading van het type GBU-12 en MK-82 (beide 500 ponders).
Vliegers trainen dagelijks om hun vaardigheden op peil te houden. Het afwerpen van bommen is één van deze vaardigheden.

Frisian Lightning reeks afgesloten
Na een eerste oefening op de eigen vliegbasis en een tweede op Volkel sloot het 322 Squadron de Frisian Lightning-reeks vorige maand in stijl af. Met zo’n beetje hun complete inventaris staken de mannen en vrouwen uit Leeuwarden de grote plas over om op Edwards Air Force Base te ervaren hoe het is om buiten de vertrouwde landsgrenzen te opereren. Een forse logistieke uitdaging én de laatste beproeving op weg naar Initial Operational Capability (IOC), ofwel uitzendgereedheid. Lees hier het artikel

Heb je vragen voor de vliegbasis? Stuur dan een mail met je vraag naar vliegbasisleeuwarden@gmail.com

Frisian Flag 2022
In week 13 en 14 wordt er gevlogen voor Frisian Flag 2022