...altyd nijsgjirrich!

Verslag van Wieke Braaksma haar fietstocht naar de Mont Ventoux

Begin 2022 is de vader van Wieke Braaksma - Jerke - overleden aan ALS. Hij was de voormalige eigenaar van Bakkerij Braaksma, de kampioensbakker van Oentsjerk. Wieke is om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar ALS op 9 juni de Mont Ventoux op gefietst. Hieronder vindt u haar verslag.

Na een aantal maanden van voorbereiding, die bestond uit trainen en zoveel mogelijk geld ophalen, ben ik op zaterdag 4 juni afgereisd naar Frankrijk. Daar verbleven we in de buurt van de Mont Ventoux. Toen ik de berg voor het eerst zag, maakte dat een grote indruk op mij en begon ik wat gespannen te worden. Nadat ik enkele dagen voor de start mijn startbewijs opgehaald heb, kreeg ik gelukkig steeds meer zin om de Mont Ventoux op te fietsen en deel te nemen aan de Tour du ALS. Het is namelijk indrukwekkend om te zien hoeveel vrijwilligers er betrokken zijn en ook het feit dat er ALS-patiënten meedoen, maakt het een heel bijzonder evenement.
Op donderdag 9 juni was het dan zover: mijn zwager en ik vertrokken vroeg naar Malaucène, waar dit jaar de start van het evenement was. We waren ruim op tijd, zodat we verzekerd waren van een goede startplek. Nadat we met alle deelnemers samen hadden afgeteld, werd om 10.30u het startsein gegeven en vertrokken we met nog ongeveer 200 andere fietsers tegelijkertijd richting de voet van de berg. Dit gaf een enorme kick. Al gauw had ik door dat ik mijn eigen tempo moest fietsen en niet te hard van stapel moest gaan, omdat ik wist dat het een lange beklimming zou zijn. Tijdens de beklimming, bleef de top van de Mont Ventoux in nevelen gehuld. Gaandeweg het fietsen hoorde ik al berichten dat de top mogelijk afgesloten zou zijn, vanwege te slechte weersomstandigheden (kou, harde wind en slecht zicht). Hierdoor werd uiteindelijk door de organisatie van de Tour du ALS besloten dat de finish dit jaar enkele kilometers onder de top zou zijn. Voor mij was dit echter heel abrupt, omdat het niet van tevoren aangekondigd was. Gelukkig werden we bij de finish opgewacht door veel vrienden en familie, die er alsnog een feestje van maakten! Ik kijk terug op een heel mooie en emotionele ervaring en ondanks dat de top dit jaar niet toegankelijk was, ben ik toch heel blij dat ik meegedaan heb ter herinnering aan mijn vader. Mijn zwager en ik hebben uiteindelijk een mooi bedrag van ruim €3600,- opgehaald en ik ben zeker van plan ergens in de komende jaren nog een keer mee te doen en dan wel naar de top van de kale berg te fietsen! Hierbij wil ik iedereen nog bedanken voor het doen van een donatie voor mijn tocht.
Dank, Wieke

(Klik op de foto hieronder voor een vergroting)

0 van 0