...altyd nijsgjirrich!

Nieuws van de Vliegbasis 2023-01

Oefening Marnewaard en Avondvliegen

CLOSE AIR SUPPORT OEFENING MARNEWAARD

Gevechtsvliegtuigen van het Air Combat Command  verlenen van maandag 16 januari tot en met vrijdag 20 januari samen met een civiel straalvliegtuig luchtsteun aan landmachtmilitairen in de regio en boven militair oefenterrein de Marnewaard.
De oefeningen vinden overdag plaats  en spelen zich af in het gebied tussen Het Hogeland, Westerkwartier en Noardeast-Fryslân. 
Close Air Support oefeningen worden periodiek gehouden om de doelaanwijzers op de grond, de zogeheten Joint Terminal Attack Controllers (JTAC), op te leiden en op het vereiste niveau te houden. Met special apparatuur wijzen zij doelen aan op de grond die vliegtuigen vervolgens (gesimuleerd)  kunnen uitschakelen.

23 – 27 januari Avondvliegen
De komende tijd bereidt het personeel van het Air Combat Command van de Koninklijke Luchtmacht zich voor op het opereren bij duisternis. In week 4 wordt er van maandag tot en met donderdag vanaf vliegbasis Leeuwarden en vliegbasis Volkel gevlogen tot uiterlijk 22.30 uur. Op vrijdag vinden de vluchten alleen overdag plaats.

8 F-35’s van de Koninklijke Luchtmacht zijn in februari en maart in Polen
Vier gevechtsvliegtuigen zijn beschikbaar voor de bewaking van het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. De andere 4 doorlopen een trainingsprogramma met bondgenoten, maar zijn wel snel in te zetten. De F-35’s worden gestationeerd op vliegbasis Malbork in het noorden van het land.

0 van 0