...altyd nijsgjirrich!

In de Trynwâlden. Nummer 65. GBV, 34 jaar podium, ook voor de jongsten

GBV is een particulier initiatief. Sinds de oprichting van Galerie Bloemrijk Vertrouwen in maart 1989 biedt GBV professionele kunstenaars, musici en sprekers een podium en houdt daarnaast ruimte vrij om de jongsten podiumervaring te laten opdoen. De afgelopen 34 jaar hebben veel jonge kinderen hier voor het eerst voor onbekend publiek gespeeld. Pianoleerlingen kunnen hier ontdekken hoe het is om op een concertvleugel te spelen in plaats van op een keyboard of piano.

VOOR DE KINDEREN
Stella had enkele jaren terug als pianodocent al afscheid genomen en speelde na haar pensioen weer meer pianorepertoire. Ze geniet ervan als pianist en in ensemble op te treden en dirigeert met evenveel plezier haar fluitensemble dat ook in GBV optrad. Ineens belde de Wâldsang haar of ze alsjeblieft even wilde invallen. Er was maar geen docent klassiek piano te vinden, de docenten die zich aanmeldden waren pianodocenten die zich op jazz, improvisatie en populaire muziek richtten. Het bleef maar stil en nu hadden de kinderen die klassieke pianoles wilden helemaal geen les meer of uitzicht op lessen en dat na de Coronajaren. De gepensioneerde Stella viel meteen in, ze wilde de kinderen niet laten zitten. Om klassieke muziek uit te dragen zijn er steeds weer nieuwe generaties nodig die de veelzijdigheid van die muziek ontdekken en zich eigen maken. Het invallen duurde geen weken maar maanden. Nu er een docent klassiek piano gevonden is, wilde Stella meteen de lessen overdragen. Maandag namen de jonge pianoleerlingen afscheid van hun klassieke piano invaldocent door zo goed en mooi te spelen als ze konden. De meesten hadden pas enkele maanden les!

OPTREDENS
Optreden in een zaal waar ook professionele musici spelen is spannend, vertelde pianodocent Stella Boggia aan de kinderen en aan het publiek. Zenuwen horen erbij, maar als je dan toch gespeeld hebt, kun je trots zijn op jezelf. De eerste keer op een concertvleugel spelen is een ervaring die je nooit vergeet, ook al kun je nog niet goed bij de pedalen en zijn je handen klein, je kunt muziek maken die in de ruimte klinkt en ver draagt. Die muziek kan alleen klinken als jullie spelen. Stella Boggia vindt speelplezier de basis om de piano te ontdekken en daar hoort ook ervaring opdoen met optreden bij, voor echt publiek en in een feestelijke setting. Ze stimuleert het samenspel door kinderen van jongs af afwisselend solo en quatre mains te laten spelen, vaak samen met haar, zodat ze muzikaal kan bijsturen wanneer het even zoeken is naar de juiste noot of maat. Voor wie dat kan, is afwisselend solo en met elkaar spelen ideaal. Dat kan ook met een ouder of ander familielid. Stella noemt een afsluitend concert een stimulans om tot het eind toe te ontdekken hoe een stukje, hoe kort ook kan klinken. In de GBV zaal klinkt muziek kleurrijker en grootser, de echte YAMAHA C3concertvleugel waarop professionals concerten geven is een extra stimulans. Een vleugel bespeel je anders en voor het eerst voor bekend en onbekend publiek spelen in een veilige omgeving is onvergetelijk. In Aldtsjerk is er alle tijd en ruimte om in te spelen op die vleugel om vast te wennen voor het echte optreden.

SPELEN OF LUISTEREN
Na het concert namen de kinderen allemaal een roos in ontvangst en ieder optreden, hoe kort ook werd in stijl afgesloten met een buiging voor publiek. Wie later misschien in kleine kring wil optreden of eventueel aan een klassiek muziekconcours als het Haydn Festival (voor de jeugd) of het Prinses Christina Concours mee wil doen weet alvast dat de vleugel anders bespeeld wordt. En wie later alleen nog maar wil luisteren, weet hoe het voelt om op een podium achter dat grote instrument te zitten en ook dat alles begint met durven en doen en muziek maken tijd vraagt. Stella doet alles om kinderen podiumangst te laten overwinnen en ze draagt uit dat klassiek piano spelen ook later nog een mooie vorm is om je in uit te drukken. Voor elke stemming is er wel een stuk. Wie luistert vergeet even alles om zich heen. Klassieke muziek is niet in woorden te vangen en samen luisteren verbindt mensen. Het was prachtig om te zien hoe kinderen ook naar elkaar luisterden. In een les gebeurt dat niet, daar is geen tijd en gelegenheid voor.

VERANDERING
Muziekscholen in onze regio, maar ook op andere plaatsen hebben al decennia te maken met bezuinigingen, het aantal muzieklessen in een jaar is teruggelopen en ook de tijdsduur van de lessen klassiek piano op de muziekscholen en ook op de conservatoria, de vakopleiding voor muziek, is steeds verder teruggebracht. De klank en klankvorming en gehoortraining zijn op een echte piano dieper en klankrijker dan op een keyboard en wie dat mag ontdekken haalt daar ook extra speelplezier uit volgens Stella, zelfs al kun je er maar eens per week en op sommige muziekschool maar eens per twee weken op een piano spelen, wanneer er thuis alleen een keyboard staat. De kennismaking met een vleugel gunt Stella aan iedereen die klassiek piano wil spelen. Daarom heeft ze ervoor gekozen om ook al was het seizoen nog niet ten einde de kinderen voor de overdracht aan de vaste docent op te laten treden aan de vleugel in GBV. In Aldtsjerk is er vanaf 1989 altijd ruimte gemaakt om kinderen voor publiek te laten optreden in divers verband. Het kan voor het publiek evengoed een eyeopener of ear-opener zijn om het verschil in klank te horen en te zien. Het allermooist is de glimlach die doorbreekt na het optreden. De trotse blik of de opluchting bij de buiging en het zelfvertrouwen dat er ineens vanaf straalt. Een docent als Stella Boggia is goud waard, zij inspireert om muziek te maken en er van te genieten.
|
Foto’s
in Galerie Bloemrijk Vertrouwen Van Sminiaweg 70, Aldtsjerk.
1. Enkele pianoleerlingen die op 24.04.2023, voorspeelden in GBV zaal.
2. De jongste speelt quatre mains (en solo) op de vleugel in Aldtsjerk.
3. Ingespannen inspelen aan de concertvleugel in GBV, Aldtsjerk.
4. Na het voorspelen en applaus op weg om naar anderen te luisteren.

Auteur: Gerhild van Rooij, uit Aldtsjerk, voor Trynwâlden Online

0 van 0