...altyd nijsgjirrich!

Dichtbij de verbazende natuur….

Aan de Rengersweg te Oentsjerk hebben vandaag en morgen kinderen van vier basisscholen uit Gytsjerk en Oentsjerk een slootjesproject langs het ‘Blommenpaad’.

Een kleine tachtig kinderen uit de jaargroepen (4) 5/6 worden verwacht. Het project vindt plaats in het kader van verschillende biodiversiteits-activiteiten in de Trynwâlden. De eerste groep van de Ichthusschool startte op donderdagochtend om 09.00 uur. De werkgroep Levende Bermen van de Stichting Cultuur en Landschap Trynwâlden had educatief medewerkster en natuurgids Elisabeth Hoekstra ingeschakeld, die ook zorgde voor schepnetten, bakken, werkbladen en overig lesmateriaal. De kinderen waren daar niet alleen bezig  met het leven van diertjes in een sloot maar ook met het waarnemen van de inheemse bloeiende weideplanten, die in 2021 zijn ingezaaid door inwoners van de twee dorpen. De planten trekken vlinders, bijen, libellen en hommels aan. Terwijl er een grote zwerm Canadese ganzen luidruchtig overvloog werden de planten met een loep onderzocht en liet Elizabeth allerhande waterbeestjes zien waaronder een gevaarlijk uitziende Amerikaanse kreeft. Ook in het water van de sloot waren allerlei beestjes te vinden en waren de kinderen verbaasd hoeveel er eigenlijk in het water leeft.
Het werd een informerende les waarin de natuur heel dichtbij kwam.