...altyd nijsgjirrich!

Nieuws van de vliegbasis – juli 2023

Gevechtsvliegtuigen van het Air Combat Command  verlenen van maandag 3 juli tot en met vrijdag 7 juli samen meteen gevechtshelikopter en een civiel straalvliegtuig luchtsteun aan landmachtmilitairen in de regio en boven militair oefenterrein de Marnewaard.

De oefeningen vinden overdag plaats  en spelen zich af in het gebied tussen Het Hogeland, Westerkwartier en Noardeast-Fryslân.

Close Air Support oefeningen worden periodiek gehouden om de doelaanwijzers op de grond, de zogeheten Joint Terminal Attack Controllers (JTAC), op te leiden en op het vereiste niveau te houden. Met special apparatuur wijzen zij doelen aan op de grond die vliegtuigen vervolgens (gesimuleerd)  kunnen uitschakelen.

Maar ook gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) oefenen van 3 tot en met 7 juli ook boven andere gebieden in Friesland met en zonder grondtroepen in het verlenen van luchtsteun. Daarbij wordt op lage hoogte gevlogen en kunnen de helikopters voor langere tijd boven één locatie blijven, verscholen achter bomen of gebouwen.

De oefeningen vinden overdag plaats en spelen zich af boven verschillende plaatsen in de volgende gemeenten: Het Hogeland, Westerkwartier, Noardeast-Fryslân,  Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, Heerenveen en Westerveld.

Bij 322 Squadron hebben ze het druk.
Niet alleen werkt de Leeuwarder eenheid momenteel een druk internationaal oefenprogramma af, de viering van de tachtigste verjaardag zit er ook aan de komen. Op 22 september aanstaande worden er in het hoge noorden zo’n achthonderd reünisten verwacht. Zij worden met een dagvullend programma onder meer getrakteerd op een vliegshow met zowel binnenlandse als buitenlandse gasten.

Baan asfalteringswerkzaamheden

In de afgelopen weken zijn beide start- en landingsbanen geasfalteerd. Over een lengte van ongeveer 6 kilometer is door 9 asfaltmachines en door ruim 200 vrachtwagens aangeleverd zo’n 35.000 ton asfalt aangebracht. Medio augustus 2023 verwachten we onze vliegoperaties weer te kunnen hervatten.