...altyd nijsgjirrich!

Uniek kijkje achter de schermen bij eendenkooi in Gytsjerk

Op zondag 10 september stelt It Fryske Gea De Buismanskoai in Gytsjerk open voor het publiek in het kader van de Open Monumentendag. De eeuwenoude eendenkooi ligt verstopt in een groepje bomen middenin natuurgebied de Grutte Wielen. De beheervrijwilligers, die de kooi met veel zorg onderhouden, vertellen deze dag alles over het ambacht van de kooiker en laten het werk zien. Of ga mee voor een rondleiding. Een unieke beleving voor jong en oud!

De termen ‘achter de schermen’ en ‘de pijp uitgaan’, eigenlijk zijn ze iedereen wel bekend. Toch kennen veel mensen de historie achter deze uitspraken niet. Ze stammen namelijk uit de tijd van de eendenkooien. Vroeger was dit het domein van de kooiker. Samen met zijn hondje ving hij hier eenden, want deze lekkernij was een goede inkomstenbron.
Tegenwoordig wordt de eendenkooi beheerd door een enthousiaste groep vrijwilligers. Ze beschermen het cultuurhistorisch erfgoed én de natuur, want door de kooi goed te onderhouden blijft het afpalingsrecht behouden: absolute rust en stilte in een straal van 1200 meter. Belangrijk voor plant en dier. Daarnaast blijft de biodiversiteit op peil. De meeste tijd zijn ze kwijt aan de rietmatten, waar de kooiker zicht destijds achter verschuilde. Elk jaar vervangen ze een stuk scherm zodat alles binnen tien jaar in zijn geheel vervangen is.

Kom jij ook?
Iedereen is tussen 13.00 en 17.00 uur van harte welkom voor een kijkje achter de schermen. De open dag is gratis te bezoeken en leuk voor het hele gezin! Kijk voor meer informatie en het programma op www.itfryskegea.nl/open-monumentendag
Alvast een praktische tip: kom op de fiets, parkeermogelijkheid voor auto’s is zeer beperkt.
Adres eendenkooi: Kooiweg 3, 9061 AZ in Gytsjerk

Foto’s: It Fryske gea