...altyd nijsgjirrich!

In de Trynwâlden nr. 78. Nog 11 dagen Zomers Keramiekvierluik in Aldtsjerk

Aan de pleinzijde Van Sminiaweg 70 in Aldtsjerk zijn deze zomer sinds 27 mei in totaal 100 topwerken van keramisten getoond in 4 thematische exposities die samen het Zomers Keramiekvierluik van Galerie Bloemrijk Vertrouwen vormen. Deel vier met als thema Van vazen tot mensfiguren is de 43ste raamexpositie en nog elf dagen 24/7 te zien, zolang er licht is.

Belangstelling van ver
Belangstellenden kwamen de afgelopen maanden van ver naar Galerie Bloemrijk Vertrouwen om de honderd keramische unica in vele technieken, vormen en formaten te bewonderen en een aantal werken kregen een nieuwe eigenaar. Het keramiekvierluik trekt passanten die niet snel een galerie binnenstappen en collega’s die voor een speciale kunstenaar of kunstvorm komen, of de exposities in de zaal en entree bezoeken. De vazen, komen en schalen zijn eenkleurige of meerkleurig, met glad of ruwer oppervlak en decoraties in diverse technieken. De handgevormd en gedraaid werken, combinaties van beiden of in bijzondere vorm gegoten vazen zijn net als de figuren unica opgetrokken uit robuuste grove chamotte tot flinterdunne porseleinklei die gestookt transparant wordt. Enkele centimeters grote miniaturen zijn afgewisseld met werken tot rond de 40 cm en alles daar tussenin. De hoogte van 40 cm is bepaald door het formaat ruiten in de ramen waarachter de kunst staat.

Vierluik
Met de steeds hetere zomers is dit jaar evenals vorig jaar gekozen voor keramieken unica van topkeramisten, dit werk is hittebestendig. In 2022 zijn er twee thematische keramiekexposities gehouden, nu vier met weer andere werken. De verscheidenheid binnen het keramiekpalet is enorm. Dit jaar zijn als extra bijzonderheid enkele topstukken uit de particuliere GBV collectie toegevoegd, die zelden getoond worden. Het Zomers Keramiekvierluik is gestart met 1, Vazen, Porseleinen kommen en schalen (vanaf 27 mei), gevolgd door 2, Schalen, kommen o.a. raku (vanaf 29 juni) en 3 Objecten, dieren en diergedichten (maand augustus), De dierfiguren verwijzen naar Europese en Aziatische landen. In het aansluitende slotdeel 4 Van vazen tot mensfiguren, staan Europese folkloristische (weldoorvoede) sprookjesfiguren die vrolijkheid uitstralen, ligt een keramieken boek opengeslagen bij een mooie halfnaakte vrouw en staat een historische theaterfiguur Dottore. De figuren worden afgewisseld met vazen met rondingen of strakke vormen, waaronder van de bekende Jan van der Vaart (in De Princessehof, Leeuwarden is zijn keramiekwerkplaats opgenomen).

Start raamexposities in Trynwâlden
Op 13 maart 2020 brak een contactarme tijd aan, waarin het cultuuraanbod enorm onder druk stond, kunst en cultuur werden afgedaan als niet essentieel. Op 1 mei 2020 is Galerie Bloemrijk Vertrouwen in coronatijd, wel mondkapjestijd genoemd, met ‘tijdelijke’ raamexposities gestart. Tot nu toe tonen kunstenaars er graag hun deels speciaal voor dit toegankelijke openbare podium ontworpen kunstwerken. De exposities achter de grote raampartij was een initiatief om kunstenaars te inspireren om zich te blijven uiten in kunst, ook als hun atelier voor onbepaalde tijd was gesloten en ze thuis aan een keukentafel moesten werken. Passanten genoten in 2020 van landschappelijk werk van Piet van der Meulen en collages van fantasievolle karakters van Toos Daalman (beide uit Aldtsjerk). Daarna volgden kunstenaars uit de Trynwâlden onder wie Yvonne Rehorst (Mûnein), en Hannah Doeleman (Oentsjerk). Nu komen exposanten uit Friesland en Nederland.

Beschermend masker wordt feestmasker
Het zomers Keramiekvierluik staat tussen de mensbeelden een Dottore uit de particuliere GBV-collectie die aansluit bij de sinds de oprichting van GBV in 1989 bijna jaarlijks gehouden historische theatertentoonstellingen in de galeriezaal. Deze theatertentoonstellingen zijn onder gastcuratorschap van GBV ook wel op andere locaties in Nederland getoond en bestaan uit erfgoedtheaterattributen zoals maskers in combinatie met beeldende kunst over theater. De Dottore, oorspronkelijk een Italiaanse pestmeester, werd een belangrijk Commedia dell’arte figuur. Zijn masker herinnert aan zeventiende-eeuwse Europese pestmeesters die voorin hun 15 cm lange snavelbrilmasker ‘theriak’ droegen, een aromatisch mengsel van meer dan vijftig verschillende kruiden en andere bestanddelen. Honderden miljoenen pestlijders met opgezwollen lymfeklieren, zwarte zweren en meer gruwelijke symptomen kregen kruidenbrouwsels, maar overleefden de builenpest niet. De mondkapjes tijdens corona waren kleiner en lichter dan het snavelbrilmasker dat het gezicht van de pestmeester bedekte en hem tegen giftige pestuitbraak veroorzakende dampen zou beschermen. Pas later is ontdekt dat de bacterie Yersinia pestis de pest veroorzaakt. Het historische snavelmasker is nu een theaterattribuut geworden en zelfs een Vinitiaans carnavalsmasker!

Foto’s
1 Vazen uit Zomers Keramiekvierluik in raamexpositie in Galerie Bloemrijk Vertrouwen, zomer 2023
2 Bezoek Zomers Keramiekvierluik, 24/7 open, zolang er licht is
3 Historische Dottore met snavelmasker (collectie GBV, commedia dell’arte), Zomers Keramiekvierluik t/m 1.10.2023 in GBV, Van Sminiaweg 70, Aldtsjerk

Trynwâldster Gerhild van Rooij uit Aldtsjerk (tekst en foto’s)

0 van 0