...altyd nijsgjirrich!

Veekeuring in de manege van Oentsjerk

Op deze, jaarlijks in de herfstvakantie gehouden, veekeuring kwamen veel belangstellenden af. Omdat de blauwtong rondwaard was maar 70% van de aanmeldingen op komen dagen.

Dat kon er nog wel bij schrijft ook Willem Dotinga, voorzitter van deze veekeuring in zijn voorwoord van het programmaboekje. Naast de stikstofproblemetiek en de aflopende derogatie is er elke dag weer de onzekerheid hoe de veestapel aan te treffen. De blauwtong schijnt niet besmettelijk te zijn maar wordt overgebracht door knutten, een soort mug. Daarom is deze veekeuring toch doorgegaan.
Er zouden 180 dieren van 45 bedrijven ingebracht worden en daar is de organisatie trots op! Naast de dank aan sponsoren is er ook waardering voor alle vrijwilligers.
Tijdens de veekeuring is men druk om alle dieren zo mooi, schoon en opgepoetst ‘voor te brengen’. Waar de beesten wachten is het dan ook een drukte van belang. Hele gezinnen waren al om vier uur present. De “kapper” van de staarten was toen ook begonnen en stond om elf uur nog te “kappen”. Sommige koeien kwamen op een statiefoto. Dat moest ook erg precies gebeuren, het voorste pootje iets vooruit, de achterste ietsje hoger, het stak nauw! Ook een saillant detail waren de schoeisels van de bezoekers, verschillende soorten kap- en leerklompen, laarzen, gympies en schoenen onder lange én korte broeken.
Omdat het herfstvakantie was waren er ook veel kinderen meegekomen. Zo werd deze keuring een fijne familiedag.

(Klik op de onderstaande foto voor een vergroting en het bepalen van eigen snelheid op computer of tablet.)