...altyd nijsgjirrich!

Nieuws van de vliegbasis – december 2023

Air Combat Command vliegt in de avonduren

Gevechtsvliegtuigen van het Air Combat Command van de Koninklijke Luchtmacht vliegen in week 50 bij duisternis.

De toestellen vliegen van maandag 11 december tot en met woensdag 13 december tot uiterlijk 22.30 uur. De overige dagen wordt er alleen overdag gevlogen.

Noodzaak
Oefenen bij duisternis is noodzakelijk om vliegers optimaal voor te bereiden op hun taak, zowel in Nederland als in uitzendgebieden wereldwijd. De vroeg
invallende duisternis in de wintermaanden maakt het mogelijk een dergelijk oefenprogramma uit te voeren. Daadwerkelijke inzet van Nederlandse
gevechtsvliegtuigen vindt vaak plaats in het donker.

Oefengebied
Het vliegen vindt veelal plaats boven zee, maar het is ook noodzakelijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Hiervoor wordt voornamelijk
gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant. De vliegers worden tijdens deze vluchten ondersteund
door luchtgevechtsleiders vanaf AOCS Nieuw Milligen.

Onderhoud landingssystemen vliegbasis Leeuwarden
Als gevolg van gepland onderhoud, die om beurten bij alle start- en landingsbanen worden uitgevoerd, aan de landingssystemen van de hoofdbaan op vliegbasis Leeuwarden kan tot eind maart 2024 voor opstijgen en landen vaker gebruik worden gemaakt van de korte baan. Tussen 27 november 2023 en 30 maart 2024 wordt groot onderhoud uitgevoerd aan het zogeheten Instrument Landing System (ILS), het systeem dat vliegers helpt om ook in de meest slechte weersomstandigheden veilig te kunnen landen.

Informatie
De bemanningen van transportvliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht trainen overigens het gehele jaar door in de avonduren. Wilt u
meer weten over deze en andere vliegbewegingen? Kijk dan op luchtmacht.nl/vliegbewegingen. Heeft u een vraag of ervaart u hinder van de vluchten dan kunt u dit kenbaar maken via luchtmacht.nl/geluidshinder.

OEFENING EXPLOSIEVE BOMMEN OP VLIEHORS RANGE

Van maandag 11 tot en met donderdag 14 december 2023 oefenen gevechtsvliegtuigen op NAVO oefenlocatie de Vliehors range in het afwerpen van bommen met explosieve lading. De trainingen vinden in de middag plaats tussen 1300 en 1700 uur.

Vliegers en ondersteunend personeel trainen dagelijks om hun vaardigheden op peil te houden. De training is essentieel voor de bescherming van het eigen grondgebied én dat van NAVO-partners. Tijdens de vluchten hebben de vliegers contact met personeel op de Vliehors range en krijgen ze toestemming om het wapen in te zetten. Bij de uitvoering van alle stappen staat de veiligheid van mens en materieel, maar ook de natuur centraal.

 

Close Air Support in januari
Vliegers van de Koninklijke Luchtmacht ondersteunen van 8 tot en met 12 januari een oefening van collega’s van de Koninklijke Landmacht. Boven militair oefengebied de Marnewaard wordt geoefend in het uitschakelen van doelen op de grond – Close Air Support. Dit doen zij samen met grondtroepen van defensie – Joint Terminal Attack Controllers – die vanaf de grond aanwijzingen geven over de uit te schakelen locatie.

De vluchten vinden op de volgende momenten plaats:
– maandag tot en met donderdag in de middag en avond
– vrijdag overdag

Agenda
2 jan                Eerste vluchten van 2024
8-12 jan           CAS-oefening Marnewaard
8-25 jan           Avondvliegen (week 2, 3 en 4)
25 jan-18 feb    QRA vanaf vliegbasis Leeuwarden
5-8 feb             Avondvliegen (week 6)

0 van 0