...altyd nijsgjirrich!

Tentoonstelling mandala’s Griet van der Meulen

Momenteel is er in de bibliotheek te Gytsjerk de komende maanden een tentoonstelling te zien van mandala’s van de hand van Griet van der Meulen (1947), geboren en getogen in Gytsjerk.

Het fenomeen van de mandala is oeroud, komt over de hele wereld voor en in alle culturen. Het woord ‘mandala’ is Sanskriet voor ‘cirkel’ of ‘wiel’. Met de regelmaat van twee- of meervoudige deling vanuit het centrum van een cirkel of vierkant, ontstaat een harmonisch geheel. Voor de aanschouwer rustgevend om naar te kijken. Het straalt een helende werking uit op de menselijke geest.
Griet is een gedreven mandala maker, zij heeft er vele tientallen van gemaakt, die de komende 6 maanden in series te zien zullen zijn in de bibliotheek. Zo rond om de twee maanden zullen de series worden gewisseld, elk met een eigen thema. Dit wordt dan opnieuw in de Einekoer gemeld. De komende 2 maanden zal een serie te zien zijn op basis van het winterthema.
Een aantal mandala’s zijn afgedrukt op alupanel, een aluminium paneel met in eerste instantie een blank oppervlak waarop heldere sprekende kleuren goed tot hun recht komen. Een ander deel van de mandala’s met zeer beperkt natuurlijk kleurgebruik is afgedrukt op geborsteld aluminium. Op dit materiaal schijnt het metaal door de beeltenis heen en speelt een rol in het geheel. Lichtinval heeft hier ook invloed op in die zin, dat het lijkt alsof het steeds verandert naarmate je invalshoek een andere positie krijgt.
De panelen van 60 bij 60 cm zijn ook te koop. In de bieb ligt een prijslijst. Daarnaast zijn er in de bieb pakjes van 6 wenskaarten in mandala-stijl verkrijgbaar. Ook liggen er informatiepakketten ter inzage waarmee men zich verder kan verdiepen in de achtergrond van de mandala. Voor kinderen liggen er kleurplaten voor mandala’s die ze ter plekke of thuis kunnen inkleuren.
De mandala’s hangen aan diverse wanden in de bibliotheek en kunnen tijdens openingsuren van de bibliotheek worden bekeken:
maandag 13:30 – 20:30 uur,
dinsdag, woensdag en donderdag 13:30 – 17:30 uur
vrijdag 10:00 – 17:30 uur.

0 van 0