...altyd nijsgjirrich!

In de Trynwalden nr. 109. In een Tûk binnen een uur de warme Bij Vera maaltijden bezorgen

Een maaltijdservice verlicht het leven van de ontvangers en draagt bij aan het zelfstandig thuis kunnen blijven wonen of thuis kunnen revalideren. Vanuit Heemstra State, Frisiastate 23 in Oentsjerk, brengen vrijwillige chauffeurs op weekdagen en zaterdag verse warme maaltijden van Bij Vera Maaltijdservice in de Trynwâlden rond. De maaltijdbereiders en inpakkers zorgen samen dat de dagelijks versbereide service-maaltijden op tijd klaar staan, waarna de bezorgers een route door Oentsjerk, Aldtsjerk, Mûnein, Gytsjerk, Ryptsjerk, Tytsjerk en Hurdegaryp rijden. Kan een chauffeur niet, dan wordt onderling bijgesprongen.

Zes bezorgdagen, zeven maaltijden
Wim Haalboom is een van de chauffeurs en brengt de maaltijden in de Tûk, een deelauto-initiatief van dorpsbelangen Oentsjerk en Gytsjerk dat bijdraagt aan een duurzame toekomst. De elektrische deelauto voor de lokale gemeenschap, wordt veel gebruikt voor kleine ritjes naar moeilijk per openbaar vervoer, fiets of te voet bereikbare plaatsen en rijdt op duurzame stroom van de plaatselijke energiecoöperatie. Wim wijst op twee bussen voor Heemstra State waarin andere chauffeurs maaltijden rondbrengen en vertelt over de chauffeurs met eigen vervoer. Er wordt op elke werkdag en zaterdag tussen de middag binnen een uur een warme maaltijd bezorgd en op zaterdag kan een tweede menu voor de zondag mee bezorgd worden. Voor de maaltijden wordt betaald, de aflevering is gratis.

Tûk
Vera kwam met de vraag of de Tûk met chauffeur ingezet kon worden voor de maaltijdservice bij Wim Haalboom. Hij is de vrijwillig beheerder van de Tûk en werd zelf een van de Tûk-chauffeurs, nadat hij de bij Vera maaltijden proefde. “Ze zijn goed, gezond, smakelijk en afwisselend, de drie koks bereiden alle drie goede, gezonde, verse maaltijden” constateerde hij. Mensen kruisen een week van tevoren aan op welke dag of dagen ze een maaltijd willen ontvangen, waarbij ze op werkdagen keuze hebben in het menu en op zaterdag niet, omdat die dag al twee verschillende weekendmenu’s bereid worden. Aan het invulblad is af te lezen dat er inderdaad een grote afwisseling in de maaltijden is.

Rondje tot in Hurdegaryp
Het gewenste menu wordt in een metalen verdeelschaal opgeschept, deze wordt in een isolatiedoos gezet en door een tweede persoon door de lamineermachine gehaald, waarna een derde medewerker de deksel op de doos druk. Een naam en adresstrookje waarop het menu staat, steekt tussen de deksel en doos uit, zo kunnen chauffeurs de dozen in de gewenste volgorde op de trolley laden en vandaar af in de auto laden. De vaste poule vrijwillige, betrokken chauffeurs brengen gezamenlijk rond 80 maaltijden rond via drie bezorgroutes, Wim bezorgt in Oentsjerk, Mûnein, Ryptsjerk en een deel van Gytsjerk, anderen bezorgen de maaltijddozen in Aldtsjerk, Tytsjerk, Hurdegaryp, Gytsjerk en aan de bewoners van Welderenstate. Op de meeste adressen wonen oudere alleenstaanden of paren, die tijdelijk of permanent moeite hebben om een warme maaltijd te bereiden, soms komt er een meestal tijdelijk adres bij van een jonger persoon.

Onderweg
De maaltijdontvangers zijn heel verschillend. De een is kortaf of zakelijk, de ander heeft altijd een glimlach en een derde wil via een speciaal aangelegd belletje horen dat de maaltijdservicedoos op de vaste plek van de retourdoos staat. Weer een ander steekt de hand op voor het raam, waarna beslist niet aangebeld mag worden, een volgende schuifelt naar de open deur of over het erf. Het wisselen van de dozen kost de een iets meer tijd dan de ander, voor wie zich laat zien heeft Wim een vriendelijk woord en een lach. Hun reacties op de vorige maaltijd geeft hij door aan de koks, ze zijn er blij mee. Wim benadrukt hoe geolied het teamwerk Bij Vera loopt qua logistiek, inkoop, planning, maaltijdbereiding, alles schoonstomen en klaarzetten en hij vertelt dat Vera van den Beek ook het eetcafé in de centrale hal van Heemstra State runt waar elke middag aangeschoven kan worden.

Trynwaldster Gerhild van Rooij, uit Aldtsjerk

Foto’s Gerhild van Rooij

1. Wim Haalboom met warme maaltijd (alles moet binnen een uur bezorgd zijn).
2. Piet Hoekstra neemt de Bij Vera maaltijdservicedoos aan.
3. Retour maaltijdservicedozen in de Tûk.

Bronnen
Bij Vera Maaltijdservice in de Trynwâlden, 06-5322 7131, info@catering-experience
Wim Haalboom, beheerder de Tûk, 06-4174 5680, info@tukauto.frl. Zie SnappCar.nl. De Tûk is in 2019 tot stand gekomen dankzij provinciale Mienskipsfûns-subsidie van €35.000.

0 van 0