...altyd nijsgjirrich!

In de Trynwalden nr. 120 Jan en Dirk Hofstra, kunst en verhalenbundel

In november is in de thema-expositie "Verhalen" in Galerie Bloemrijk Vertrouwen werk van verschillende kunstenaars te zien. Jan Hofstra is een van de exposanten, van zijn broer Dirk Hofstra staat de verhalenbundel ‘Morgen zal de wereld wit zijn’ op de boekentafel, samen met andere door kunstenaars vormgegeven en gedrukte verhalenbundels. Het boek van Dirk staat erbij omdat een werk van Jan de omslag siert. Dirk Hofstra, heeft tijdens ‘Verhalenavond It fjoer yn my’ in GBV het ontroerende verhaal Warm voorgelezen en over zijn schrijversactiviteiten verteld.

JAN HOFSTRA
Jan Hofstra houdt thuis atelier in Tytsjerk, werkt in diverse technieken en met verschillende materialen. Hij maakt schilderijen, grafiek, assemblages, reliëfs, beelden en mixed media met collagetechniek. In de thema-expositie ‘Verhalen’ die deze maand in Aldtsjerk te zien is, hangen nieuwe abstractere mixed mediawerken op paneel, waaronder ‘Bloemlezing’, het opengewerkt paneel ‘Spijkerschrift’ en een derde paneel dat geen titel heeft. Een grotere in mixed media uitgevoerde holle kop, hangt als reliëf tegen de wand, de figuur is vanaf de zijkant afgebeeld tot aan de schouders en kan ook neergezet worden. In deze kop en in de recente panelen zijn bijna onleesbare mini-boekjes verwerkt, als beeldelementen en met maar enkele woorden. Ze nodigen uit om te lezen of kijken of mogelijk een eigen verhaal te maken in de sfeer van het werk of de stemming van dat moment.

DOOR EEN RAAM?
Het grafische, tweedimensionale werk van Jan Hofstra op de boekomslag is een ander soort werk dan zijn mixed media panelen en kop. Het werk op de omslag doet denken aan een donkere lucht boven een bijna witte ijsvlakte met lichtblauwe weerschijn die ruim de helft van het werk beslaat. Rechts van het midden loopt een verticaal spoor, met boven en onder donkere arceringen. Is het een toegevroren greppel of scheur in een ijsvlakte? De horizon is leeg, daarboven lichten in de donkere lucht witte en lichtblauwe stip-veeg sporen op. Grote witte streepachtige vormen van diverse afmetingen spatten in verschillende richtingen van boven tot onder over de hele voorstelling. Dit uitzicht, misschien door een raam, is tegelijk een spel met contrasten, vormen en ritmes en een autonoom kunstwerk. Het is niet speciaal ontworpen voor de omslag van de bundel ‘Morgen zal het wit zijn’, maar is wel een uitstekende keuze voor de bundel, het dekt de lading van het titelverhaal en een aantal andere verhalen.

BROERS EN LANDSCHAP
Jan vindt voor een deel van zijn werk inspiratie in de landschappen in de eigen omgeving en verre omtrek, waaronder in de Trynwâlden, polders en de wadden. De omslag laat een glimp van zijn op landschap geïnspireerde werk zien, waarmee in de tentoonstelling een completer beeld van zijn werk zichtbaar is. Enkele verhalen van Dirk Hofstra beginnen met prachtige beschrijvingen van het landschap, waarin de sfeer, materie, structuur en geur van de aarde tastbaar worden, alsof je de grond onder je eigen voeten voelt. Het kan niet anders of de broers Jan en Dirk Hofstra delen hun liefde voor het beleven van het Friese of Noordelijke landschap, ze beleven het van afstand en er middenin, en dat geldt ook voor het water dat in het werk van beide broers ook een rol speelt.

EXPOSITIES
Jan Hofstra nam eerder deel aan diverse Open atelierroutes, Kunstroutes waaronder ook Tsjerkepaad en Kunst Makkum en hij exposeerde buiten Friesland onder meer in het Singer Museum (Laren) en Forma Aktua (Groningen). In september zag GBV zijn werk met miniboekjes op de door Vakwurk en it Molkfabriek gehouden Kunstmarkt in Burgum. Het leidde tot de uitnodiging om deel te nemen aan de Verhalen expositie en voor zijn broer Dirk om een verhaal te vertellen op de Verhalenavond It fjoer yn my – Het vuur in mij, op vrijdag 15 november. Dirk Hofstra (1947) vertelde bescheiden dat hij pas na een lange carrière in de detailhandel en zijn pensionering begon te schrijven. Aansluitend las hij het verhaal ‘Warm’ uit zijn recent in Vijversburg in Tytsjerk gepresenteerde debuutbundel “Morgen zal de wereld wit zijn” (Uitgeverij de Pinne). In dit verhaal over leven en dood staat compassie centraal. Anders dan in de beeldende werken van zijn broer Jan, staan in de verhalen van Dirk de mensen centraal, karakters of personages in al hun eigenaardigheden en in alle mogelijke settingen.

Trynwâldster Gerhild van Rooij, Aldtsjerk (tekst en foto’s)

1. Jan Hofstra “bloemlezing”, paneel mixed media, in expositie “Verhalen”, in Galerie Bloemrijk Vertrouwen.
2. Jan Hofstra “spijkerschrift” paneel mixed media, in expositie “Verhalen”, in Galerie Bloemrijk Vertrouwen.
3. Dirk Hofstra “Morgen zal de wereld wit zijn”, met op de omslag een grafisch werk van Jan Hofstra.

0 van 0