19.30 uur Gytsjerk

Samenkomst: zaterdag 4 mei 2024, 19:30 uur, Martinustsjerke, Gytsjerk

Trynwâlden onder het hakenkruis. Frans Wagner, smidsknecht in Gytsjerk, werd afgevoerd om nooit meer terug te keren. Hij was van joodse afkomst. Klaas Rienewerf verloor bij de strijd om de Afsluitdijk het leven.

Zo ook turfschipper Bauke Faber, tijdens zijn werk, door vliegtuigvuur. En overleed de jonge evacuée Maria van der Heuij als gevolg van honger en uitputting en Maria Derks door verdrinking tijdens de evacuatieperiode in Gytsjerk. Arbeitseinsatz, inlevering radio’s, spertijd, paardenvorderingen en nog meer beperkten je vrijheid.

Geweld en onderdrukking. Later vernam je de verhalen of veelal helemaal niet, zodat je nu soms met vragen zit. Die niet, wel, of niet helemaal beantwoord of zullen worden. Alleen het leed en verdriet zijn niet weg. En nabij. Oekraïne, Gaza, Eritrea, Soedan komen nog dagelijks in onze huiskamers in onze nu nog vrije wereld. Goed dit te beseffen en daarbij stil te staan.

Dit jaar willen wij daarom de doden en het leed uit de Tweede Wereldoorlog zoals elk jaar herdenken. Dit keer in de Martinustsjerke te Gytsjerk. Aanvang 19:30 uur. Een aantal mensen zal gedichten voordragen. Wij zingen een paar liederen, horen naar verhalen. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus gaan wij tot slot naar de gedenkplaatsen, in Gytsjerk en Oentsjerk (kerkhof Mariatsjerke). En leggen daar witte tulpen.
Het zou mooi zijn u/jou daar ook te zien.

Werkgroep 4 mei herdenking Trynwâlden

Na de bijeenkomst worden er bloemen gelegd bij het Monumentje op de begraafplaats en bij het graf van Bauke Faber en voor wie daarna meegaat leggen we bloemen bij de Stroffelstien bij de tandartsenpraktijk en tot slot bij het graf van Klaas Rienewerf op de begraafplaats van Oentsjerk.

Bijgevoegd de poster als PDF.

POSTER