...altyd nijsgjirrich!

Dodenherdenking 2024

Ook in de Trynwâlden werden de oorlogsslachtoffers van het verleden en die van het nu herdacht.

Met muziek van een ensemble van de Bazuin werden de ongeveer 50 bezoekers verwelkomd. Dit keer werd de plechtigheid in de Martinuskerk van Gytsjerk gehouden. De Oecumenische Werkgroep Trynwâlden (OWT) is opgegaan in een bredere herdenkingscommissie. Zo werken o.a. dorpsbelang Gytsjerk, leden van Amnesty Trynwâlden en oudleden van de OWT mee.
Volgens Henk Nijdam is deze herdenking nog steeds nodig. Er zijn nog steeds grote brandhaarden in de wereld. Maar, hij citeerde, we mogen wel bang zijn maar niet laf. Hierna droeg Jildou van Dongen (15), een ‘oerpakesizzer’ van Bauke Faber het gedicht ‘Stel je eens voor’, gemaakt door Janine Venema toen zij veertien jaar was, voor. Tiety Bakker bracht gedichten van Maricio Plat en Remco Campert. Een erg persoonlijk verhaal werd verteld door Nini Brink (1937) over haar kindertijd tijdens de oorlog in Amsterdam. Vier jaar hadden zij de joodse onderduiker Kitty in huis waarover niets gezegd mocht worden. Kitty is na de oorlog naar Israël gegaan waar Nini heel vaak op bezoek is geweest. Het zijn vrienden voor het leven geworden. Kitty is in 2008 gestorven. Er zijn twee boekjes over geschreven. Sjoerdtsje Mulder sloot het voordragen af met een eigen gemaakt gedicht; Underweis nei 80 jier….frijheid. Na twee minuten stilte werden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen.
Hierna werden bloemen gelegd bij de graven en de struikelsteen die hierna kort beschreven worden. Wethouder van Zandbergen legde boeketten namens de gemeente en de aanwezigen konden een aangereikte tulp toevoegen.
In volgorde van herdenken:
*De jonge evacuée Maria van der Heuij overleed als gevolg van honger en uitputting en Maria Derks door verdrinking tijdens de evacuatie periode in Gytsjerk.
*Turfschipper Bauke Faber werd tijdens zijn werk door vliegtuigvuur in Schoonoord dodelijk geraakt.
*Frans Wagner, smidsknecht in Gytsjerk, werd afgevoerd om nooit meer terug te keren. Hij was van joodse afkomst.
*Klaas Rienewerf verloor bij de strijd om de Afsluitdijk het leven.

Klik op de foto hieronder voor een vergroting en het bepalen van eigen snelheid op tablet of computer.