...altyd nijsgjirrich!

KUNST IN DE TRYNWALDEN

Te zien in Gytsjerk: VIS ZON DUIF van Lens

In deze nieuwe rubriek vertelt Gerhild van Rooij over kunst in de Trynwâlden.

Aan de Simke Kloostermanstraat 44 in Gytsjerk hangt op de gele bakstenen gevel van de Ichtusschool (cbs) sinds 1977 het kunstwerk Vis, Zon en Duif. De vijfdelige wandsculptuur van kunstenaar en smid Roelof Lens (1936-2019) past bij de schoolnaam. Zijn geboorte- en sterfplaats is Leeuwarden, maar Lens heeft ook een atelierwerkplaats in Ryptsjerk gehad.

De kunstenaar-meester-smid ontwierp de koperen wandsculptuur met steeds mooier patin en voerde zijn ontwerp zelf uit. Het is een harmonieus geheel. De vis, zon en vogel zijn in een opwaartse diagonale lijn geplaatst, in harmonie met de schuine daklijn en beide organische achtergrondvormen rusten optisch op de staande bakstenenband in de gevel.

Foto’s Gerhild van Rooij.
(Klik op de foto voor een vergroting)

0 van 0