...altyd nijsgjirrich!

Klinze wisselde geregeld van eigenaar

Landgoed de Klinze, waarvoor het faillissement is aangevraagd, kende vooral in de jaren zeventig en tachtig perioden waarin het pand geregeld van eigenaar wisselde.

Sinds de laatste adellijke bewoonster, Tjallinga Aurelia Wilhelmina van Baerdt van Sminia, in 1966 de Klinze verliet, heeft het landgoed de laatste vijf decennia meerdere eigenaren en perioden van onrust gekend. In 1966 werd de Leeuwarder Jan Martens de eigenaar. In 1977 kocht Klaas Pettinga te Holten het pand, die het een jaar later onderhands verkocht aan Kodam BV (Johannes Kooistra). Er volgde een periode van strubbelingen, waarop in 1984  de Klinze in handen kwam van de gemeente Tietjerksteradeel, die het in 1985 verkocht aan de Vlielander ondernemer Peter Habekothé. In 1985 volgde een verbouwing tot wat het pand nu is. In 1986 vroeg Habekothé uitstel van betaling aan waarna zijn faillisement werd uitgesproken. In 1988 werd het NEC (Nederlands Economisch Centrum – Henricus Coebergh) uit Amsterdam de eigenaar. In 1990 volgde een periode van onrust onder het personeel door het uitblijven van de betaling van salarissen. In datzelfde jaar werd surseance van betaling aangevraagd en volgde faillissement van de eigenaar. Sinds april 1991, toen de Hotelmaatschappij Mondial BV (Gert Snijders) de nieuwe eigenaar werd, belandde de Klinze tot de recente faillissementsaanvraag in rustiger vaarwater.