...altyd nijsgjirrich!

Reuzenberenklauw

Deze reuzenberenklauw is werkelijk de grond uit geschoten. Met prachtige bloemen getooid staan ze langs de weg, maar.....

het is een gevaarlijke plant!
Afgezien van de ecologische problemen, houdt de reuzenberenklauw ook een gevaar in voor de gezondheid.  De plant scheidt een helder sap af dat stoffen bevat die door zonlicht geactiveerd worden.  Wanneer er contact is met de huid, soms gewoon al door een blad aan te raken, ontstaan brandwonden.  De belangrijkste risicogroep zijn tuiniers die wieden zonder handschoenen maar ook kinderen lopen gevaar wanneer ze de holle stengels als fluitje of verrekijker gebruiken.  Het contact met de plant is volkomen pijnloos, de meeste slachtoffers blijven rustig in de zon omdat de brandwonden pas optreden na een kwartier tot twee uur. Daar waar de brandwonden waren, blijft de huid gedurende jaren overgevoelig voor UV-stralen.  Bij problemen is het steeds raadzaam de huisarts om raad te vragen.

Klik hier voor meer informatie

0 van 0