...altyd nijsgjirrich!

Voorspellen zwaluwen het weer?

Als zwaluwen dicht bij de grond of vlak boven het water vliegen zou dat betekenen dat er slecht weer op komst is.

Om er achter te komen of dieren inderdaad weer “voorspellen” moet je ze maar eens een poosje heel goed in de gaten houden en tegelijkertijd opschrijven wat voor weer het is. Je zult dan ontdekken dat zwaluwen laag vliegen als het koud en nat is en dat ze hoog vliegen bij zonnig en warm weer. Ze doen dat omdat ze op jacht zijn naar insecten. Als het warm is vliegen de insecten hoog doordat ze worden meegevoerd met de opstijgende warme luchtstromen.

Insecten weten door hun instinkt wanneer het slechter weer wordt en gaan dan laag vliegen! Anders overleven ze het niet omdat ze nergens kunnen schuilen. Zwaluwen eten insecten en vliegen daarom dan ook laag om ze te vangen. Dus de zwaluwen vliegen laag, omdat de insekten laag vliegen vanwege slechte weer. Waarom er dan niet gezegd wordt dat de insecten laag vliegen is omdat wij de insecten niet kunnen zien en de zwaluwen wel.

De lijster op de foto onder de Bigbag ie er wel klaar voor, er is een metselsteen op de punten gelegd opdat de wind er niet mee vandoor gaat.