...altyd nijsgjirrich!

Raamexpositie in Aldtsjerk: mozaïeken van stro

Stromozaïeken maken is internationaal. De kunstzinnige werken van natuurlijk stro zijn duurzaam en circulair. Tot 29 september staan in de ramen van Galerie Bloemrijk Vertrouwen aan de Van Sminiaweg 70 in Aldtsjerk stromozaïeken te zien van de Syrische Sleman Bdewi en circulaire sieraden van Sylvia Wijnjeterp uit Oentsjerk.

Sleman gebruikt stro van een boer uit Sint Annaparochie. Op de zwarte kartonnen ondergrond schittert het ingelegde stro in alle mogelijke goudtinten. De kleurverschillen markeren overgangen en lijnen en bepalen het ritme en de kijkrichting, net als bijvoorbeeld krijt- of penseelstreken. Er zijn eeuwenoude Europese en Aziatische stromozaïeken bewaard gebleven in plat vlak, op dozen of vazen, de meeste met verfijnde landschappen, al of niet met architectuur uit het land van herkomst, mensen en dieren. Ook zijn religieuze symbolen verbeeld. Sleman maakt geen landschappen, maar moderne portretten van vrouwen of dieren zoals paarden of zwanen.

0 van 0