...altyd nijsgjirrich!

Jaap Stegenga: Lid in de Orde van Oranje Nassau!

Of Jaap maandagmorgen rond een uur of negen de deur van Oerein maar even wilde openen voor de monteur van Ziggo. En ja, zijn vrouw Joekje zou de dochters al vroeg thuis kunnen verwachten, want die kwamen met de smoes van een vroege wandeltocht met een vriendin.

En daar stond ineens burgemeester Jeroen Gebben aan de deur, die met het bericht kwam dat Jaap een onderscheiding zou ontvangen als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Een en ander ging vergezeld van klokgelui en de vlag stond op de toren.
Als vervent motorrijder organiseerde Jaap mooie motorroutes voor de Aldtsjerkster motorclub. Reden genoeg voor de collega-motorrijders om de Stegengas in escorte naar het gemeentehuis in Burgum te begeleiden.

Burgemeester Gebben benoemde het zo:

Bescheiden als hij is, ziet meneer Stegenga (72) zelf niet altijd in hoe waardevol hij is voor de gemeenschap van Aldtsjerk. Allereerst is daar de kerk van het dorp. 25 jaar lang heeft meneer twee keer per week het uur- en slagwerk van de klok in de kerktoren opgewonden. Daarnaast zette hij op feestdagen en bij andere gelegenheden de vlag op de kerktoren en was hij jaren koster, samen met zijn vrouw Joekje. Een taak die niet gelijk opvalt als het goed gebeurt, maar wel heel belangrijk is.

Ten tweede is Jacob Stegenga jaren actief geweest als commissielid van diverse feestcommissies in de jaren ’80 en ’90. Feesten in een dorp zijn van grote waarde voor de saamhorigheid.

Dorpshuis “Oerein” stond niet meer zo fier “Oerein” als meneer Stegenga er niet was geweest. Hij woont aan het dorpshuis vast en omdat meneer al jaren bekend staat als een betrokken dorpsgenoot, heeft hij ook een sleutel. In
principe is die sleutel voor als er iets aan de hand is in het dorpshuis. Maar meneer doet veel meer dan dat. Hij zet de container bij de weg, opent en sluit het dorpshuis wanneer de vaste gebruikers binnen zijn geweest en ruimt de boel, samen met zijn vrouw, op. Daarnaast veegt hij het plein aan als er een uitvaart plaatsvindt en is hij degene die (samen met een dorpsgenoot) de blauwe regen snoeit, de eikels van het dak haalt en het terras schoonmaakt. Als het vriest strooit hij het pad naar het dorpshuis toe, om te voorkomen dat iemand uitglijdt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de grote verbouwing van het dorpshuis in 2012. Meneer Stegenga was de verbinder tussen aannemers, installateurs en andere vrijwilligers en natuurlijk zorgde hij voor het eten en drinken. Het mogen dan wel allemaal relatief kleine taken zijn, maar ze zijn simpelweg onmisbaar. Hij denkt om zijn dorpsgenoten zonder daar een tweede keer bij stil te staan.

Dat Jacob Stegenga zijn hart op de goede plek zit bewijst zich opnieuw door de motorroutes die hij tot vorig jaar organiseerde voor de Aldtsjerker motorclub. Van te voren stippelde meneer Stegenga de route uit en reed hem een paar keer. Ook dit deed hij weer volledig belangeloos. En dat siert hem, vindt ook de motorclub. Ze noemen hem een verbinder met een gave om alle mensen tot elkaar te brengen.