...altyd nijsgjirrich!

Struinen door historisch Aldtsjerk op 11 september – 10 uur tot 17 uur

Ervaar het zelf op de kuier-route langs dorpsbepalende monumenten. De route volgt de audiokuier Aldtsjerk uit 2019.

Op 11 september is Aldtsjerk het middelpunt van Open Monumentendag in Tytsjerksteradiel.  Hier kan men een dag lang struinen door historisch Aldtsjerk.

In Aldtsjerk is het verleden nog springlevend. Het landgoed De Klinze, de oeroude Pauluskerk, de ijsbaan en de Oudkerker molen vertellen met elkaar de historie van dit oudste dorp van de Trynwâlden.  En natuurlijk is de monumentale brug over de Moark – berucht van de Elfstedentocht – niet te missen. Bij al deze plekken krijgt men een mooi verhaal over vroeger of een muzikaal onthaal.
Het programma maakt deel uit van de landelijke Open Monumentendag, die altijd plaats vindt in het tweede weekend van september. In Tytsjerksteradiel organiseert de stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel dit jaar deze dag samen met Dorpsbelang Aldtsjerk. En niet te vergeten met heel veel enthousiaste vrijwilligers uit het dorp.

Programma
Het Dorpshuis Oerein aan de Van Sminiaweg tegenover de kerk is een goede start van de dag. Hier krijgt u het actuele programma en kan men zich inschrijven voor diverse rondleidingen. Een dorpswandeling met gids start hier om 11.00 uur en om 13.00 uur. Een rondleiding door het Park van de Klinze door tuinenkenner Rita Radetzky start om 15.30 uur bij De Klinze. Voor alle rondleidingen geldt een maximaal aantal van 20 personen, vol is vol.  Of neem een kijkje in de oeroude Pauluskerk met het unieke 17e eeuwse interieur,  bekijk de restauratie van de herenbanken, luister naar het verhaal van de “toren”(van st. Behoud Monumenten Tytsjerksteradiel) of ga even zitten voor een stukje orgelspel. Rondom de brug is van alles te beleven. Achter bij de monumentale boerderij op Van Sminiaweg nr. 113 vertelt de vroegere boerin over beroemde Oudkerker koeien. Ook bij het kleine rode huis naast de brug is veel te horen over de historie. In het “ijscafé” Moarkswal (open vanaf 11.00 uur) vertelt historiekenner Cees Blom een kort verhaal over de “strijd tegen het water in het vroegere Oostergo” om 11.30 uur, 13.30 en 14.30 uur. Het shantykoor De Pypkesjongers zingt regelmatig in de ochtend bij de Haven, in de middag bij het oude schoolpleintje voor Oerein.

Het programma is geschikt voor wandelaars en fietsers. Maar ook voor de bootjesmensen die Aldtsjerk even aandoen. Een wandelroute met het programma en een fietsroute zijn ter plekke beschikbaar en te downloaden vanaf de website van open monumentendag. Of kom gewoon even langs voor een stukje van het programma. U bent van harte welkom in Aldtsjerk.

Op www.openmonumentendag.nl/Tytsjerksteradiel vindt u het actuele programma.