...altyd nijsgjirrich!

Energiecoöperatie Trynergie in Duurzame Dinsdag-koffer

In het kader van Duurzame Dinsdag bracht wethouder Andries Bouwman een bezoek aan de zonnecentrale van de lokale energiecoöperatie Trynergie in Gytsjerk. De zonnecentrale op het dak van Jelle Bijlsma BV is het grootste coöperatieve zonnepark van Nederland dat in 2020 werd gerealiseerd.

Wethouder Bouwman prees de bestuursleden van de energiecoöperatie: “In dit project komt alles samen. Vrijwilligers werken als professionals samen met het bedrijfsleven aan een duurzame toekomst. Dit grote zonnedak van 3500 panelen op een bestaande loods levert een wezenlijke bijdrage aan de lokale productie van zonnestroom, het wekt een hoeveelheid elektriciteit op voor meer dan 300 huishoudens. Dat de winst wordt teruggeven aan de mienskip maakt het project nog specialer.”

Trynergie
Trynergie is een lokale energiecoöperatie zonder winstoogmerk waar inwoners, verenigingen, bedrijven en instellingen in de Trynwâlden lid van kunnen worden. De coöperatie wordt bestuurd door vrijwilligers en ook de uitvoering en het beheer van projecten doen professionele inwoners op vrijwillige basis. Daarnaast kunnen mensen via Trynergie klant worden van de coöperatieve energieleverancier Energie vanOns en op die manier lokale duurzame energie, zoals van dit zonnedak, gebruiken. Het geld dat verdiend wordt, gaat jaarlijks terug naar de mienskip om de leefbaarheid in de omgeving te verbeteren. Zo heeft Trynergie in 2020 meer dan € 3.000 aan 14 lokale verenigingen in de Trynwâlden e.o. kunnen geven.

Duurzame Dinsdag
De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving. De meest duurzame, innoverende en onderscheidende ideeën en initiatieven maken kans op prijzen en de mogelijkheid om het idee of initiatief een extra impuls te geven. De zonnecentrale van Trynergie is één van de initiatieven in de Duurzame Dinsdag-koffer.

 

0 van 0