...altyd nijsgjirrich!

Kleding ruilen met de ketting kledingruil is de nieuwe trend

Waarom nieuwe kleding kopen als je óók de leukste tweedehands items kunt scoren? Tweedehands kleding is duurzamer, goedkoper en vaak ook nog eens een stuk leuker!

Met de ketting kledingruil kun je op een laagdrempelige én coronaproof manier kleding ruilen met mensen uit je buurt. De eerste ketting kledingruil begon vlak na de eerste lockdown in Amsterdam, maar inmiddels vind je kledingkettingen in 315 steden en dorpen ruim 10.000 deelnemers verspreid over het hele land doen mee, van Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven naar Groningen en nu ook in de Wâlden.

Hoe?
Het idee is simpel: met kleding gevulde (grote) tassen leggen een route af langs alle deelnemers in de Wâlden (Tytsjerksteradiel, Dantumadiel en Dokkum). Krijg je de tas thuis? Dan mag je eruit halen wat je mooi vindt, en iets terug stoppen dat nog in goede staat is, maar klaar is voor een nieuwe eigenaar. Als je wil deel je een foto met je nieuwe aanwinst in de bijbehorende WhatsApp-groep. Daarna breng je de tas naar de volgende op de lijst.

Modebewust
Voor vrijwel alle deelnemers is duurzaamheid een belangrijke reden om mee te doen. Ze houden van kleding, maar niet van de impact die de mode-industrie op de planeet heeft. Naar schatting wordt er elke maand zo’n 2500 kilo kleding gered door de ruim 10 000 deelnemers. Want er rouleren ruim 1000 tassen met een gemiddeld gewicht van +-5 kilo, en elke twee maanden is de inhoud van de tas ververst. Door gemiddeld 1 kledingstuk per maand te ruilen i.p.v. nieuwe kleding te kopen wordt er naar schatting 40 miljoen liter water bespaard. Daarnaast scheelt het CO2 uitstoot, chemicaliën en pesticiden. Dus: hoe meer kledingruil kettingen, hoe meer positieve impact!”

De Wâlden
In de groep Tytsjerksteradiel, Dantumadiel en Dokkum zijn twee soorten ketting kledingruil één dameskleding en één voor kinderkleding. Bij de damestassen zijn nu rond de 40 deelnemers en gaan 8 tassen rond. Bij de kinderkleding zijn nu rond de 15 deelnemers en gaat er een tas rond met kleding van maat 56 t/m 122 en een kledingtas van maat 128 t/m 176. Met zowel jongens als meisjeskleding.

Enthousiast geworden?
Ga dan naar: www.kettingkledingruil.nl en meld je aan. Eerst vul je emailadres is (deze hebben we nodig om contact met je op te nemen) en zoek daarna de juiste kettingruil om je bij aan te melden. Of stuur een mail naar: kettingkledingruildewalden@gmail.com.

Poster
0 van 0