...altyd nijsgjirrich!

Nieuws van de Vliegbasis – oktober 2022

Met o.a. terugblik op de oefening Falcon Stoter

Terugblik oefening Falcon Stoter
Je zal in het – bijna altijd – vredige Dokkumer Nieuwe Zijlen wonen. 33 inwoners telt het Friese gehucht en het is er rustig, hoewel het toch een zogeheten toeristisch overstappunt is. Dat heeft op 8 september zeker met het weer te maken, want die dag komt het met bakken uit de hemel. En juist dan is het dorpje dat in het fictieve land Matrushka ligt, het middelpunt van de strijd met aanvallers uit buurland Babushka. En nee, de namen zijn niet louter toevallig gekozen voor de oefening Falcon Stoter. Lees meer via deze link.

Oefening t/m 21 oktober
Tot en met vrijdag 21 oktober ondersteunen gevechtsvliegtuigen van het Air Combat Command van de Koninklijke Luchtmacht militairen van de Koninklijke Landmacht boven militair oefenterrein de Marnewaard in het verlenen van luchtsteun.
De oefening vindt van maandag tot en met donderdag plaats van 09:00 tot 17:00 uur. Op vrijdag wordt er getraind tussen 09:00 en 12:00 uur. De oefening speelt zich af in het gebied tussen Het Hogeland, Westerkwartier en Noardeast-Fryslân.
Close Air Support oefeningen worden gehouden om de doelaanwijzers op de grond, de zogeheten Joint Terminal Attack Controllers (JTAC), op te leiden en op het vereiste niveau te houden.

Oefening 20 oktober boven Joure
Helikopters van het Defensie Helikopter Commando en grondeenheden trainen op 20 oktober samen tijdens de oefening WIS 2022. Daarbij vliegen de helikopters lager dan normaal boven de Veluwe, Veenendaal en Joure. De vliegbewegingen vinden plaats tussen 11.30 en 15.30 uur.

Vooruitblik oefening Falcon Autumn
Van 31 oktober tot en met 18 november 2022 vindt de oefening FALCON AUTUMN van de Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikopter Commando. Tijdens de oefening wordt er ook deels boven Noord-Nederland gevlogen. Vooralsnog staan er geen vluchten voor deze oefening vanaf vliegbasis Leeuwarden gepland.

0 van 0