...altyd nijsgjirrich!

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Lubertus Jan Stortenbeker (9 januari 1955) en Elisabeth Stortenbeker-Tol uit Gytsjerk (10 oktober 1954) werden woensdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Lubertus Jan Stortenbeker (68 jaar, roepnaam Bert) was samen met zijn vrouw Elisabeth Stortenbeker-Tol (68 jaar, roepnaam Els) 20 jaar lang, in de periode van 1988 tot 2008, actief voor een wekelijks Christelijk muziekprogramma voor Radio Capelle. Bij deze lokale omroep van Capelle aan de IJssel werd elke zondag én op Eerste Kerstdag het programma ‘Intermezzo’ live vanuit de studio uitgezonden. De heer en mevrouw Stortenbeker stelden het programma samen, mevrouw Stortenbeker deed de presentatie. Een uitdaging voor haar, omdat ze een ernstig visuele beperking heeft. Maar haar man stond haar als mantelzorgbegeleider bij en begeleide haar hierin. Het programma kon rekenen op een groep vaste luisteraars die verzoeknummers konden aanvragen en ook werden speciale verjaardag afleveringen gemaakt met favoriete muziek van de jarige. De muziek die werd gedraaid kwam allemaal uit de eigen collectie.

Het echtpaar is sinds 1997 samen actief betrokken bij de Stichting Roemenië Manna, een stichting die humanitaire hulp verleent in Roemenië volgens de Christelijke beginselen. De activiteiten bestaan verder uit sponsoring van hulpbehoevende gezinnen, het werven van sponsors en het concreet bieden van hulp aan deze gezinnen. Tweejaarlijks wordt een werkbezoek gebracht aan Roemenië en aan de gezinnen. Al het werk gebeurt onbezoldigd.

Mevrouw Els Stortenbeker-Tol was in de periode 2002 tot 2013 voorzitter van de Stichting Adviesraad Gehandicapten/Platform Gehandicapten Zuidplas. De stichting werd opgericht (in 1995) met als doel de belangenbehartiging voor mensen met een beperking en chronisch zieken. Het doel van de Stichting is deze doelgroep onder de aandacht brengen bij gemeenten. Verder was zij voorlichter voor Oogvereniging Regiogroep Friesland. Tot vandaag de dag kan deze landelijke vereniging al 10 jaar een beroep op haar doen. Zij verzorgt voorlichtingssessies op scholen in Leeuwarden en omstreken. Vertelt daar als ervaringsdeskundige hoe het is om te leven en te functioneren met een visuele handicap.

De overige gedecoreerden op de foto zijn in Tytsjerksteradiel Wietze Haanstra uit Garyp (links) en Aize de Jong uit Burgum (rechts).

0 van 0