Vrijdag 12 april is ver na openingstijd de succesvolle thematentoonstelling Gevluchte vrouwen- Vrouw op de vlucht afgesloten. Als finissage waren spontaan meerdere kunstenaars langsgekomen om de expositie nog net te bekijken en ontstond er een rondetafelgesprek waarbij steeds weer anderen aanschoven. Galerie Bloemrijk vertrouwen was al van 10 tot 17 uur open en kunstenaar Hilda Klaassen was in de middag aanwezig.
Hilda Klaassen eert bootvluchtelingen
Hilda Klaasen is een van de tien voor de thema-expositie geselecteerde exposanten. Zij creëerde een installatie vanaf het plafond tot over de vloer in de vorm van een half transparante, kwetsbare papieren baan waarin foto’s en harde cijfers waren verwerkt over het eindeloze wachten van onder meer bootvluchtelingen. Naast de baan plaatste ze een zwart krakkemikkige stoelsilhouet van dikker papier tegen een spiegel. Vier blokpanelen verbeeldden ook weer de boten en vluchtelingen. De ene keer zijn ze nog aan boord, de andere keer in het water, of ze zijn afwezig en staan dan symbool voor het anoniem verdwijnen van vluchtelingen tussen het land van herkomst en gedroomde land van herkomst. Het is sober werk, uitgevoerd in zwart en wit en met reliëf, waarbij Klaassen speelt met oppervlaktes.
De vrolijkheid en basisscholen
Beeldend kunstenaar Hilda werkte lang met asielzoekerskinderen bij Stichting De vrolijkheid. Ze is daarnaast actief als BIK kunstenaar, ofwel Beeldend kunstenaar In de Klas. Op reguliere of bijzondere scholen werken BIK kunstenaars projectmatig met kinderen een kunstwerk of het aanleren van een bepaalde techniek. Het is een mooie combinatie om naast de verhalen van asielzoekerskinderen ook de verhalen van kinderen uit de schoolklassen te horen en daar iets mee te doen. In de tentoonstelling staan ook installaties waaraan kinderen en ouderen zelf een bijdrage kunnen leveren door er iets op te tekenen, schrijven of plakken.
Yvonne Rehorst Mantel der liefde
Trynwâldster Yvonne Rehorst uit Mûnein maakte een mantel der liefde van krantenknipsels met gruwelijke berichten uit kranten over maatschappelijke misstanden, regionaal, nationaal en internationaal. Berichten waar je zo voor op de vlucht slaat of die gaan over vluchten. Veel mensen hebben in die mantel gestaan en weer anderen hebben de berichten gespeld. Een kleiner aantal bezoekers heeft een hartje geplakt in of op de mantel, als symbool voor liefde voor de onbekende mensen die deze misstanden meemaakten.
Hannah Doeleman
De tentoonstelling heeft veel los gemaakt bij de bezoekers van de op 3 maart geopende thema-expositie ‘Vrouwen op de vlucht– Gevluchte vrouw ‘die op indrukwekkende wijze geopend werd, met muziek en zang van vijf musici, gedichten en authentieke levensverhalen en poëzie van vijf auteurs voor rond vijftig toehoorders onder wie Oekraïners. Andries Tóth (GBV) introduceerde de tien exposanten, die allemaal op een andere manier door dit thema zijn geïnspireerd. Ook Hannah Doelemans komt uit de Trynwâlden, ze heeft haar atelier in Oentsjerk en een deel van het jaar houdt ze atelier in Colombia. De drie schilderijen die zij maakte voor Vrouw op de vlucht zijn uitgevoerd in warme kleuren en trekken in de overwegend sobere tentoonstelling de aandacht.
Verhalenbundels uitverkocht
Terugkijkend is er zelden een expositie geweest waarbij bezoekers zoveel over hun eigen leven hebben verteld als deze actuele expositie en tegelijk ook van alle tijden. Het ondergaan van die kunst over vlucht, rouw en veerkracht, herinneren en herstarten en vaak ook herijken gaf ruimte om de eigen verhalen te vertellen. De boekentafel in deze thema-expositie was rijkgevuld met bundels over het thema vluchten uit verschillende landen en in verschillende perioden. De meeste auteurs hadden een of meer lezingen gehouden in GBV. Een aantal bundels en boeken was geïllustreerd door exposanten van wie werk te zien was in GBV. Het is veelzeggend dat van vijf auteurs en auteur-kunstenaars tijdens de expositie de bundels rond dit thema uitverkocht raakten. Ook het kinderboek over omgaan met angst is nog nabesteld. De meeste auteurs waren vluchtelingen, partner of nazaat van een vluchteling en verbonden met ontheemd zijn en hier en nu leven. In spontane gesprekken over het thema vluchten kwam altijd weer de veerkracht naar boven.
Trynwâldster Gerhild van Rooij, Aldtsjerk
Foto’s
1 Vernissagefoto. Links een van de schilderijen van Hanna Doeleman. rechts werken van Aukje Reitsma (foto Floriske Gerritsma)
2/3 Interactief object Mantel der Liefde van Yvonne Rehorst (foto’s Gerhild van Rooij)
4 Vier blokpanelen Vlucht van Hilda Klaassen (foto Floriske Gerritsma)